Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Τα Ανώγεια είναι ήδη ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός της κρητικής ενδοχώρας εξαιτίας της φήμης τους σαν ένας αυθεντικός ορεινός οικισμός του νησιού και διαθέτει σημαντικές υποδομές σε επίπεδο εστίασης και διαμονής. Ειδικά σε ότι αφορά στην εστίαση στα πολλά και αρκετά φροντισμένα εστιατόρια του χωριού οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις. 
Στα καφενεία του χωριού και στις παραδοσιακές ταβέρνες εκτός από τα ντόπια τυροκομικά και το φημισμένο οφτό κρέας, μπορείτε να απολαύσετε ποικιλίες μεζέδων να συνοδεύουν την παραδοσιακή τσικουδιά που καταναλώνεται άφθονη στην περιοχή.

Παράλληλα όμως η ορεινή περιοχή των Ανωγείων προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες όπως ορειβασία, σπηλαιολογία, αναρρίχηση, ποδήλατο κλπ. 
Κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας της μεγάλης χιονόπτωσης στα ορεινά υπάρχει η δυνατότητα για Σκί Πίστας σε πολλές περιοχές τόσο της Ζωμίνθου όσο και της Νίδας με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαδρομές. 
Στην περιοχή της Νίδας βρίσκονται υπό κατασκευή οι εγκαταστάσεις μικρού χιονοδρομικού κέντρου με πίστες μήκους 600 μέτρων. 

Ποδόσφαιρο 

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου που θα ήθελαν να συνδυάσουν την παραμονή τους στα Ανώγεια με το αγαπημένο τους παιχνίδι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον Δήμο και τον τοπικό αθλητικό σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα παραχώρησης χρήσης του γηπέδου με χλοοτάπητα και του κλειστού γυμναστηρίου για οργανωμένες ομάδες ερασιτεχνών επισκεπτών ή για προετοιμασία ποδοσφαιρικών ομάδων. 

Αναρρίχηση

Tόσο στα τοιχώματα των φαραγγιών της περιοχής όσο και στις ορθοπλαγιές του Ψηλορείτη, αναπτύσσονται πολλά και εξαιρετικά αναρριχητικά πεδία με διάφορες δυνατότητες και βαθμούς δυσκολίας. Γενικά τα τελευταία χρόνια με τη στήριξη και της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER διαμορφώνονται οι συνθήκες για ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για την παραπέρα ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή ή στη φάση αποπεράτωσης σημαντικές υποδομές όπως το ορειβατικό καταφύγιο στην θέση Τρυγιόδω δυτικά της Ζωμίνθου, σταθμός υποδοχής ορειβατών στα Ανώγεια, καθώς επίσης σπηλαιολογικό κέντρο στ' Ανώγεια.Ορειβατικό καταφύγιο Τριγιόδω.To ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Ανωγείων βρίσκεται πάνω στην διαδρομή του Ε4, στη θέση Τρυγιόδω, κοντά στην ομώνυμη πηγή, στην κορυφή μικρού υψώματος, με θέα στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα μονόχωρο πέτρινο κτίσμα με ξύλινο οντά με δυνατότητα διανυκτέρευσης 15 περίπου ορειβατών. Διαθέτει W.C., τζάκι και υπάρχει η δυνατότητα για μαγείρεμα. To νερό από ομβροδεξαμενή δεν είναι πόσιμο.

Γεωπάρκο του Ψηλορείτη 

To γεωπάρκο του Ψηλορείτη περιλαμβάνει ολόκληρη την οροσειρά του Ψηλορείτη, τους πρόποδες της και τη βόρεια απόληξη της στο Κρητικό πέλαγος, το όρος Κουλούκωνας ή Ταλαία Όρη
To πάρκο δημιουργήθηκε από το διαδημοτικό φορέα ανάπτυξης της περιοχής το ΑΚΟΜΜ "Ψηλορείτης" ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και διαχείριση του.
To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο μοναδικός επιστημονικός φορέας στην Κρήτη που μπορεί να καλύψει ερευνητικά και επιστημονικά το σύνολο του Φυσικού περιβάλλοντος. Επιστημονικός Σύμβουλος για το Γεωπάρκο είναι ο Δρ. γεωλόγος Μπάμπης Φασουλάς. 
Βασικά συστατικά στοιχεία του γεωπάρκου είναι το σύνολο των γεωλογικών μνημείων της περιοχής, το μοναδικό Φυσικό του περιβάλλον με τον πλούτο και το μεγάλο ενδημισμό των ειδών και το Πολιτισμικό του περιβάλλον, δηλαδή η κουλτούρα, η ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, που φανερώνουν τη διαχρονική και αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στον Ψηλορείτη.

Σπηλαιoλογία

Για τους λάτρεις της εξερεύνησης των σπηλαίων η ορεινή περιοχή των Ανωγείων είναι ιδανικός τόπος δεδομένου ότι προσφέρει ένα εξαιρετικά παρθένο πεδίο με ανεξερεύνητα σπηλαιοβάραθρα. 
Εξαιρετική εμπειρία παραμένει και η επίσκεψη του Σπηλαίου Σφεντόνη στο γειτονικό χωριό Ζωνιανά.