Δελτίο τύπου εκδήλωσης αφιερωμένης στη γυναίκα

    Ιδιαίτερη επιτυχία  είχε η εκδήλωση -ημερίδα που διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του  Δήμου Ανωγείων σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής    Γυναικών  Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνης  που ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα με τίτλο <<γνωρίζω εκφράζομαι –διεκδικώ >> …είμαι γυναίκα .

    Η εκδήλωση ξεκίνησε  με το καλωσόρισμα του  Δημάρχου Ανωγείων κ. Μανόλη  Καλλέργη   o   οποίος συνεχάρη τους  διοργανωτές για την πολύ σημαντική εκδήλωση  ενώ χαιρετισμό  απέστειλε  ο Δήμαρχος Ρεθύμνης  κ. Μαρινάκης Γιώργης.

 Και οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης δομών όπως είναι  το  Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας και  οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που λειτουργούν στους Δήμους ,πόσο αποτελεσματικό  έργο  παράγουν και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία που εγκαινιάζουν  οι  δύο Δήμοι  σε αυτό το επίπεδο  αφού μέσα από την ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών,  ενδυναμώνονται οι υπηρεσίες  και η παρέμβαση γίνεται  αποτελεσματικότερη.

Χαιρετισμό απεύθυνε  και  η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου και Δημοτική Σύμβουλος κ. Μέρη Μπαγκέρη που αναφέρθηκε στον πολύπλευρο και καθοριστικό ρόλο της Ανωγειανής γυναίκας και τόνισε ότι ο Δήμος και η Επιτροπή Ισότητας στηρίζουν  δράσεις που συμβάλουν στην ανάδειξη και καταξίωση του ρόλου της γυναίκας και ότι  χρέος του Δήμου είναι να δημιουργήσει υποδομές που θα βοηθήσουν τη γυναίκα.

Στη συνέχεια η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας κ. Ρίτα Σουλτάτου  αφού ευχαρίστησε την Προϊσταμένη του  Κέντρο Συμβουλευτικής    Γυναικών  Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνης  κ. Αλεξία Βαονάκη και τα στελέχη του Κέντρου για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση  και την άψογη   συνεργασία στην όλη  διοργάνωση, μίλησε για το σημαντικό ρόλο της γυναίκας  διαχρονικά, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και πως η κοινωνική  υπηρεσία    έρχεται  να σταθεί δίπλα στη γυναίκα με την ημερίδα αυτή  και όχι μόνο.

Έδωσε έμφαση  στο πόσο σημαντικό κομμάτι  είναι η γνώση, η πληροφόρηση και η πρόληψη και πόσο  η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός είναι το πρώτο βήμα  ώστε να γνωρίσουν οι γυναίκες θέματα που τους αφορούν για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν ,και  να εκφράσουν τις ανησυχίες τους  για να μπορέσουν να διεκδικήσουν με θετικό και δημιουργικό τρόπο. 

Αναφέρθηκε  στο έργο της   Κοινωνικής  Υπηρεσίας  μιας  υπηρεσίας  πολυδιάστατης παρέμβασης,  που έχει ενσωματώσει το ΚΑΠΗ, τον Παιδικό Σταθμό και την Κοινωνική Μέριμνα . 

Μίλησε για την   πληθώρα νέων αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας  , που περιλαμβάνει  και το σχεδιασμό και την εφαρμογή  των πολιτικών ισότητας των φύλων  που μέσα σ αυτά τα πλαίσια έγινε και η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ενημέρωσε  για δράσεις  που έχουν γίνει από το ΚΑΠΗ για τις ηλικιωμένες  γυναίκες και πόσο  βοηθήθηκαν μέσα από αυτή την υπηρεσία και βελτιώθηκε η ποιότητα της ζωής τους αλλά και τις δράσεις που σήμερα γίνονται για τις γυναίκες όλων των ηλικιών με στόχο τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας , στην σημερινή κοινωνία και οικογένεια.

   Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη για αλλαγή αποβάλλοντας   νοοτροπίες προκαταλήψεις και στερεότυπα και αφήνοντας πίσω τα βαρίδια που μας καθηλώνουν  και μας καταδικάζουν σε οπισθοδρόμηση και στασιμότητα ώστε τα ανδροκρατούμενα κατάλοιπα που είναι βαθιά ριζωμένα να σταματήσουν να καθορίζουν να προσδιορίζουν και να χειραγωγούν τις γυναίκες σήμερα .

Με τη γνώση του παρελθόντος και του παρόντος κρατώντας και αναδεικνύοντας τα ωφέλιμα και θετικά στοιχεία να προσδιορίσουμε τις προοπτικές του μέλλοντος και να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για όλους μας.

   Ακολούθησε η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του  Κέντρο Συμβουλευτικής    Γυναικών  Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνης  κ. Αλεξία Βαονάκη που εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση της  αφενός για την επίσκεψη σ ένα τόπο ξεχωριστό του οποίου οι κάτοικοι είναι γνωστοί για το σεβασμό και την αγάπη που αποδίδουν στην πολιτιστική κληρονομιά, στα ήθη και στα έθιμά  και αφετέρου για την έναρξη της συνεργασίας  με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ανωγείων  με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων στον τομέα της Ισότητας των δυο φύλων  και της Κοινωνικής Πολιτικής .

Στη συνέχεια περιέγραψε τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και επικεντρώθηκε στην αθέατη πλευρά της βίας δηλαδή την ψυχολογική και συναισθηματική βία και την επίδρασή της στον ψυχικό κόσμο της γυναίκας .

Μια ομιλία που << άγγιξε  >> και προβλημάτισε  όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησαν   οι ομιλίες των στελεχών του κέντρου  

Η Βασιλάκη  Εύα  η  κοινωνιολόγος του Κέντρου  που δουλειά της είναι ο συντονισμός των δράσεων ευαισθητοποίησης και παρέμβασης στην κοινότητα, η ανάπτυξη συνεργασίας και δικτύωσης με τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών και η υποδοχή των γυναικών κατά την πρώτη τους επαφή με το Συμβουλευτικό Κέντρο μίλησε για την  ισότητα των  φύλων και κατά πόσο αυτή έχει επιτευχθεί.

Η  Ζουγκουρλή   Φωτεινή η  Νομική  Σύμβουλος του Κέντρου  που παρέχει νομικές συμβουλές στις γυναίκες θύματα βίας ώστε να ενημερώνονται πλήρως για τα δικαιώματά τους και εφόσον το θελήσουν οι ίδιες να προβαίνουν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους μέσω της νομικής οδού μίλησε για την  νομική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε  η  Αεράκη  Έλια  η  Κοινωνική Λειτουργός του  Κέντρου  που  παρέχει συμβουλευτική και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης  

 Ενημέρωσε  για τις βασικές οδηγίες αντιμετώπισης μετά από ένα βίαιο περιστατικό, αφού πρώτα μας αφηγήθηκε  την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας, η οποία της την κατέθεσε με σκοπό να αφυπνίσει όλες  τις γυναίκες  με εμπειρίες βίας να αποδεσμευτούν από το φόβο και τη σιωπή τους η οποία ήταν πραγματικά συγκλονιστική .

Για ένα πολύ σημαντικό θέμα τις  συγκρούσεις στο ζευγάρι και τον  αντίκτυπο που έχουν  στα παιδιά μίλησε η  Αχυροπούλου Ιωάννα  η   Ψυχολόγος του Κέντρου που έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική στήριξη των  γυναικών και  βοηθά τις συμβουλευόμενες γυναίκες να  κατανοήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται , να αναγνωρίσουν τα θετικά τους σημεία και τις εσωτερική τους δύναμη ώστε να κινητοποιηθούν και να αρχίζουν να τροποποιούν συμπεριφορές και συναισθήματα που κάνουν την κακοποιητική σχέση να διατηρείται. Μέσα από τη ματιά ενός ευαίσθητου και ενεργού πολίτη του νέου Ανωγειανού επιστήμονα Νίκου Σκουλά, ο κόσμος είχε την  ευκαιρία να  δεί τον  ιδιαίτερο ρόλο της Ανωγειανής γυναίκας ,στο χθες ,στο σήμερα  ,στο αύριο μέσα από μια διαφορετική εύστοχη προσέγγιση που έδωσε μια άλλη οπτική στη μορφή  της Ανωγειανής  γυναίκας που σήκωσε ένα μεγάλο μέρος από  το φορτίο της ιστορίας του τόπου  και το μετέφερε ως τις μέρες μας αντάξια στο βάρος του.

Με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο  και ο Αριστείδης  Χαιρέτης ή  Γιαλαύτης  έδωσε το στίγμα του στην εκδήλωση με τις παρακάτω μαντινάδες

Tι άλλο πιο πολύτιμο
 η σ΄τση ζωής τσι τόπους

΄που τη γυναίκα που γεννά

και μεγαλώνει αθρώπους.

Η γυναίκα ειναι αμυγδαλιά

που όλο το χρόνο ανθίζει

κι΄αν πέσουν και τα άνθη τση

ο κλώνος τση μυρίζει.

Για με η γυναίκα στη ζωή

είναι ακριβό ραέτι

γιατί κρατεί στα χέρια τση

τον κόσμο και δεν πέφτει.

Ο άντρας που δεν έκλαψε

για γυναικεία κάλλη

οι πόνοι που γεννήθηκε

δεν πήγανε χαλάλι.

Ευχαριστώ τη μάνα μου

που μ' έφερε να ζήσω

γιατί αν δε με γέννανε

πώς ΄θελα σε γνωρίσω.

 

Ακολούθησε βίντεο με μαρτυρίες κακοποιημένων γυναικών με τίτλο  <<ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΩ>>

Επίσης όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσε   έκθεση  με τίτλο <<τα παιδιά ζωγραφίζουν και γράφουν για τη μητέρα >> όπου τα παιδιά κατάφεραν να  συγκινήσουν τον κόσμο αφού μέσα από ζωγραφιές και μικρές σκέψεις διατύπωσαν με απλότητα και αυθορμητισμό το μεγαλείο της γυναικείας ύπαρξης που αγαπάει απόλυτα, αυτοθυσιάζεται, φροντίζει για όλα, προσφέρει τα πάντα και ξέρει πάντα το σωστό.

Ακόμη κι όταν χάνει τον έλεγχο και την ψυχραιμία της τα παιδιά κατανοούν και συγχωρούν γιατί πιστεύουν ότι οι προθέσεις της είναι πάντα καλές. Θεωρούν ότι το παράδειγμα της είναι προς μίμηση και η προσφορά της χρήζει ανταπόδοσης." 

 

Η τόσο ενδιαφέρουσα και σημαντική αυτή εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αφού οι καλλιτέχνιδες  Νίκη Ξυλούρη, Μαρία Σκουλά και Ελευθερία Κοκοτσάκη έδωσαν το δικό τους όμορφο χρώμα  ενθουσιάζοντας τον κόσμο  και βοηθώντας να αποφορτιστεί  το κλίμα .

 

Η Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ανωγείων   νοιώθει υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης και συγκεκριμένα:

 • Την  Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του  Κέντρο Συμβουλευτικής    Γυναικών  Θυμάτων Βίας Δήμου Ρεθύμνης  κ. Αλεξία Βαονάκη και τα στελέχη του Κέντρου Βασιλάκη  Έυα, Ζουγκουρλή  Φωτεινή, Αεράκη  Έλια, Αχυροπούλου Ιωάννα για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία
 • την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου για την υποστήριξη και τη συνεργασία σε όλη την εκδήλωση.
 • το Γιάννη τον Οικονομάκη  που αφιλοκερδώς έκανε την επιμέλεια της αφίσας και των προσκλήσεων
  • τις καλλιτέχνιδες  Νίκη Ξυλούρη, Μαρία Σκουλά και Ελευθερία Κοκοτσάκη καθώς και τους : Γιάννη Παξιμαδάκη,  Κώστα Σκουλά και Δημήτρη Μπέρκη που τις συνόδεψαν και τη μικρή Νίκη Ξυλούρη  που ανταποκρίθηκαν με προθυμία και βοήθησαν να κλείσει όμορφα η εκδήλωση
  • τις διευθύντριες του Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων Δήμητρα Στασινού και Δέσποινα Πρίμπου  καθώς και τις καθηγήτριες Ελευθερία Κοκοτσάκη και Ηλιάδου Χρυσούλα για τη συνεργασία στο ερωτηματολόγιο των παιδιών του Γυμνασίου και Λυκείουγια τη διερεύνηση απόψεων σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια /κοινωνία
  • Τις δασκάλες του δημοτικού   που βοήθησαν δίνοντας στα παιδιά να ζωγραφίσουν και να γράψουν για την γυναίκα μέσα από την μορφή της μητέρας τους με αφορμή τη γιορτή της μητέρας
  • Τη  γυναίκες του  ΚΑΠΗ και της Επιτροπής Ισότητας Τους υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας για τη συμβολή τους στη διοργάνωση και ιδιαίτερα τη Ρένα τη Θεοφανάκη , καθώς και τη Μαρίκα τη Σφακιανάκη την Κούλα τη Συκιώτη  τη Βαγγελιώ την Ξυλούρη τη  Δέσποινα τη Πρίμπου τη Ρίτα τη Σκουλά που  βοήθησαν με την προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων για το  κέρασμα που  ακολούθησε  
  • Τους εργαζόμενους   Της Εστίας
  • Την Αγγέλα τη Σκουλά και τη Ρένα τη Μπαγκέρη για τις φωτογραφίες και τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης

Φυσικά όλο τον κόσμο που με την  παρουσία του  δείχνει ότι άξιζε τον κόπο να γίνει η συγκεκριμένη  εκδήλωση και  δίνει το έναυσμα  και για άλλες τέτοιες εκδηλώσεις.

 

 

Δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν δύο ομιλίες από την εκδήλωση :