Αρχικη Σελίδα

Ανώγεια. Η "Άνω Γη" του Ψηλορείτη αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, δεν είναι μόνο ο τόπος που θα συναντήσεις μετά από μια απολαυστική πανάρχαια διαδρομή, ανάμεσα σε μικρές κοιλάδες και πολύμορφους λόφους, που ελάχιστα έχει αλλάξει από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ανώγεια 1927

"....Τα Ανώγεια είναι ο πρώτος τόπος που συναντάς όταν κατεβαίνεις από τον ουρανό..." λέει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Και όσο υπερβολικά αν ακούγονται τα λόγια του Ανωγειανού καλλιτέχνη στην πραγματικότητα υπάρχει ένα μυστικό, σαν ένα αόρατο νήμα που ενώνει αυτόν τον υπέροχο τόπο με το θείο.

To μυστικό αυτού του ιδιαίτερου Κρητικού τόπου ίσως να βρίσκεται στη βαθιά και ακαταμάχητη δύναμη του Ψηλορείτη, της Μάνας Γης που γέννησε τους ελληνικούς μύθους. Αυτής της θεάς γης που λατρεύτηκε από τους μινωίτες σαν η Μεγάλη Μητέρα που όμως στάθηκε πάντα στα μέτρα και το μέγεθος του ανθρώπου.

To μεγαλείο των αρχαίων θεών της Κρήτης βρίσκεται στο ότι ποτέ δεν ξέχασαν την ανθρώπινη καταγωγή τους. Και οι Ανωγειανοί που θέλουν να κατάγονται από τους αρχαίους Κουρήτες και τους Ιδαίους Δακτύλους, αποτελούν μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από όλα τα στοιχεία του ορεσίβιου κρητικού. Άνθρωποι ατίθασοι, υπερήφανοι για τον τόπο τους, απείθαρχοι, με σκληρές παραδόσεις αλλά και με σπάνιες αρετές. Ταυτισμένοι με το άγριο περιβάλλον του βουνού, συνηθισμένοι να επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες.

Στη διαδρομή προς τα Ανώγεια σου αποκαλύπτεται η διττή φύση της Κρήτης. Από τη μια διασχίζοντας τις χαμηλές κοιλάδες της περιοχής της Τυλίσσου η του Μυλοποτάμου στο δρόμο σου για τα Ανώγεια, αντιλαμβάνεσαι τη γόνιμη θηλυκιά πλευρά της Κρήτης που σαν γνήσια αρχαϊκή Μητέρα Γη γεννά τους μύθους και θρύλους που συντροφεύουν τους κατοίκους της αιώνες τώρα. Από την άλλη φθάνοντας στα Ανώγεια και κοιτάζοντας νότια, αποκαλύπτεται ο επιβλητικός όγκος και οι σχηματισμοί της Ίδης, όπως από την αρχαιότητα ονομάζεται ο Ψηλορείτης, που φιλοξενεί έναν άλλο κόσμο, μια άλλη φύση, αρσενικιά. Αιώνες τώρα οι δυο διαφορετικές αυτές πλευρές της Κρήτης διατηρούν ένα συνεχή γόνιμο διάλογο, αναγκαίο για την ύπαρξη μιας ζωτικής ισορροπίας τόσο φυσικής όσο και πνευματικής.

Εδώ στα Ανώγεια θα αισθανθείς την ύπαρξη μιας Κρήτης με πανάρχαιες μνήμες που επιζούν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, στις γιορτές και τα τραγούδια τους, στους μύθους και την προγονική μνήμη αυτού του κόσμου που έχει χτίσει ολόκληρη την ιστορία του γύρω από μια έννοια: Την υπερηφάνεια. Την δύναμη της ψυχής, που την ξαναβρίσκεις αιώνες μετά την Ιλιάδα. Την ευαισθησία εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να ασκεί τη δύναμή του για πράξεις παράτολμες και καμιά φορά παράλογες.

Στα Ανώγεια θα νοιώσεις γιατί ο Ψηλορείτης πέρα από ύλη και δύναμη είναι και η ψυχή της Κρήτης. Ψυχή που διαπερνά την ανθρώπινη ύπαρξη και της δίνει μια ξεχωριστή διάρκεια. Μέσα από αυτό το συνταίριασμα ύλης και ψυχής αναδεικνύεται ο αποκαλυπτικός μύθος που χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία του Ανωγειανού, ενός ξεχωριστού κόσμου της Ορεινής Κρήτης.