Πληροφορίες για τις διαδρομές

Πολλές είναι οι διαδρομές που θα απολαύσετε στη περιοχή των Ανωγείων , ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας.

Η ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη είναι δύσκολη, πολύωρη και γίνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Δεδομένου ότι το έδαφος είναι πετρώδες απαιτείται σωστός εξοπλισμός – κυρίως ορειβατικός – προμήθειες σε τρόφιμα και νερό (δεν υπάρχει καμία πηγή πάνω από τα 1.500 μ.) και οπωσδήποτε καλή φυσική κατάσταση. Υπάρχουν αρκετές διαδρομές που φτάνουν στη κορυφή, με ευκολότερη το καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι Ε4, από το οροπέδιο της Νίδας (5 ώρες περίπου). Η κορυφή Τίμιος Σταυρός είναι το σημείο που μπορεί να καταλύσει μια ορειβατική ομάδα. Η διανυκτέρευση είναι δύσκολη - λόγω του τσουχτερού κρύου - και γίνεται συνήθως μέσα στο πετρόκτιστο εκκλησάκι. Η συγκλονιστική, όμως, θέα από την κορυφή σίγουρα θα ανταμείψει τους κόπους σας.

Εναλλακτικά σε κοντινή απόσταση από τα Ανώγεια, ο δρόμος οδηγεί στον Σκίνακα, στη Ζώμινθο στη Νίδα κτλ . Ο Σκίνακας αποτελεί μια  ακόμη κορυφή του Ψηλορείτη. Εδώ με τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί το ομώνυμο Αστεροσκοπείο. Στο οροπέδιο της Νίδας (1. 450 μ.) βρίσκονται διάσπαρτα τα μιτάτα, πέτρινα θολωτά ποιμενικά καταλύματα και τυροκομεία που θα σας εντυπωσιάσουν με τη σοφή τους κατασκευή.

Το 2001 ιδρύθηκε το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού. Μέσα στο Πάρκο έχουν αναπτυχθεί πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές που σας αποκαλύπτουν τα φυσικά και γεωλογικά μυστικά του βουνού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πληροφορίες για διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος. Μην  παραλείψετε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο και να περιηγηθείτε στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη  μέσω του  αναλυτικού διαδραστικού  χάρτη που είναι διαθέσιμος εδώ .