ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Ο μύθος και η ιστορία έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στον Ψηλορείτη. Από τους αρχαίους χρόνους και για πολλούς αιώνες αποτέλεσε ιερό τόπο λατρείας.

Το ξακουστό σπήλαιο Ιδαίον Άντρον, λίκνο του Πατέρα των θεών και των ανθρώπων Δία είναι αυτό που πρωτοχάρισε στο βουνό τόση δόξα και ιερότητα. Εκεί κοντά, στο μέσο της διαδρομής από τα Ανώγεια προς το σπήλαιο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ζωμίνθου όπου έχει ανασκαφεί η μινωικό σγκρότημα.

Στο οροπέδιο της Νίδας βρίσκονται διάσπαρτα τα μιτάτα, πέτρινα θολωτά ποιμενικά καταλύματα και τυροκομεία που θα σας εντυπωσιάσουν με τη σοφή τους κατασκευή.

Αλλά και η χριστιανική θρησκεία δεν παρέλειψε να καθαγιάσει το ιερό βουνό. Έτσι, την πιο ψηλή κορυφή του στεφανώνει το ξεροπέτρινο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού βοήθεια και καταφύγιο ντόπιων και επισκεπτών που με κόπο ανεβαίνουν – τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες – για να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη Του.

Τα ηρωικά Ανώγεια θα γνωρίσετε αυθεντικούς κρητικούς και θα απολαύσετε την παροιμιώδη κρητική φιλοξενία. Σε κοντινή απόσταση από τα Ανώγεια, ο δρόμος οδηγεί στον Σκίνακα, μιαν ακόμη κορυφή του Ψηλορείτη.

Εδώ με τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί το ομώνυμο Αστεροσκοπείο