Ανωγειανή Φορεσιά

Η κρητική παραδοσιακή φορεσιά που γνωρίζουμε σήμερα, δεν φοριέται πλέον σε καθημερινή βάση. Σε πολλές γιορτές και επίσημες εκδηλώσεις και κυρίως στους γάμους θα δούμε τις Ανωγειανές γυναίκες να ντύνονται με την πολυποίκιτη υφαντή και κεντητή στολή που καθιερώθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

Περιλαμβάνει πολύπτυχο κεντητό φουστάνι με ένα είδος μακριάς βράκας που μοιάζει με σαλβάρι, κεντητή ποδιά, το "μεϊτάνι" (πρόκειται για είδος σακακιού με μακριά μανίκια), ή την "σαλαμάρκα" (κεντημένο αμάνικο σακάκι), πάνω από το μεταξωτό πουκάμισο. To κεντητό μεταξωτό μαντίλι στο κεφάλι και διάφορα κοσμήματα στο στήθος συμπληρώνουν το σύνολο της στολής.

Παλιότερα η ανδρική παραδοσιακή στολή ήταν η κοινή για όλο το νησί και διακρινόταν σε δυο παραλλαγές. 
Η μία ήταν η καθημερινή ανεπίσημη στολή που αποτελείται από την λινή μαύρη βράκα (που συναντιόταν σε ολόκληρο το αιγαίο), το πουκάμισο, το "μεϊτανογέλεκο" και μία μακριά ζώνη που τυλίγεται πολλές φορές στη μέση. Η στολή αυτή συμπληρωνόταν με τα μαύρα δερμάτινα "στιβάνια" (είδος ψηλής μπότας) και το κρουσωτό μαντίλι στο κεφάλι. 
Η επίσημη παραλλαγή της ανδρικής φορεσιάς τα λεγόμενα"σαλβάρια" κατασκευάζεται συνολικά από μπλε τσόχα καλής ποιότητας. Την αποτελούσαν η πολύπτυχη βράκα, το μεϊτανογέλεκο που ήταν διακοσμημένο με πλούσια κεντήματα, το κεντητό μεταξωτό πουκάμισο, η μακριά μεταξωτή βυσσινή ζώνη και τα "στιβάνια" που σε αντίθεση με τα καθημερινά είχαν λευκό χρώμα. 
Η φορεσιά αυτή συμπληρωνόταν από το απαραίτητο κρουσωτό μαντίλι και την αλυσίδα που κρεμόταν από το λαιμό και ενωνόταν με το μαχαίρι που περνούσαν από τη μέση τους κάτω από τη ζώνη.
Σε πολλές περιπτώσεις φορούσαν τσόχινη κάπα, με μεταξωτή φόδρα και πλούσια κεντήματα και με την απαραίτητη κουκούλα για το κρύο. 
Στις μέρες μας η παραδοσιακή αυτή φορεσιά έχει αντικατασταθεί με μια πολύ απλοποιημένη μορφή της που φοράνε ακόμα κυρίως οι ηλικιωμένοι αλλά και οι νέοι κατά τη διάρκεια των κοινωνικών εκδηλώσεων και αποτελείται από τη μαύρη ή χακί "κυλόττα" μαύρο πουκάμισο, μαύρα στιβάνια και το γνωστό κρουσωτό κεφαλομάντηλο. Οι σύγχρονοι Ανωγειανοί νέοι έχουν αντικαταστήσει την "κυλότα" με μαύρο παντελόνι περασμένο στα μαύρα χειροποίητα στιβάνια που συνεχίζουν να προτιμούν.