Χειμερινός Τουρισμός

Ξένιος… Ψηλορείτης: Μια πρόταση για όλες τις εποχές   

Κοιτάζοντας έξω από παράθυρο του αυτοκινήτου, όπως ανηφορίζεις από τ΄ Ανώγεια προς το οροπέδιο της Νίδας, εντυπωσιάζεσαι και «αγριεύεσαι».

Χειμερινός Τουρισμός

 Ώρες – ώρες νομίζεις πως βρίσκεσαι σε αεροπλάνο που απογειώνεται. Στη διαδρομή, υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείς να σταματήσεις για να απολαύσεις πανοραμική θέα στο Κρητικό πέλαγος, την πόλη του Ηρακλείου και τα βόρεια παράλια της Κρήτης. ¨Οσο προχωράς προς το εσωτερικό του ορεινού όγκου η γοητεία του τοπίου συναρπάζει. Το μεγαλύτερο μέρος της  διαδρομής καλύπτεται από μεγάλους, επιβλητικούς βράχους που σαν τεράστιες ψηφίδες σχηματίζουν τον  Ψηλορείτη. Αν όμως, ακολουθήσεις οποιονδήποτε από τους χωματόδρομους που συναντάς σε όλη τη  διαδρομή, θα σε οδηγήσει σε μαγευτικές γωνιές του βουνού. Θεόρατα αιωνόβια δέντρα, πηγές και βρύσες, βότανα, άγρια βρώσιμα χόρτα και αγριολούλουδα, συνθέτουν ένα τοπίο απρόσμενα όμορφο και αυθεντικά γοητευτικό.

«Τα όρη είναι όμορφα  όλες τις εποχές», λένε οι ντόπιοι. Και είναι απόλυτα σωστό. Την άνοιξη ο κόσμος γεμίζει ανθούς, τρυφερά βλαστάρια και ευωδιές. Το καλοκαίρι, μέσα στο καθάριο φως, ο Ψηλορείτης αλλάζει όψη προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες και αναζωογονητική δροσεράδα. Το φθινόπωρο ο τόπος βάφεται με μελαγχολικά χρώματα από τα φύλλα των δέντρων που προαναγγέλλουν τη βαρυχειμωνιά. Και το χειμώνα, όταν πια η έρημη φύση είναι καλά προετοιμασμένη για τα κρύα και τις μπόρες, ο Ψηλορείτης ντύνεται στο αρχοντικό λευκό του χιονιού και μαγεύει τον επισκέπτη με τη γαλήνια όψη και την αγέρωχη υπερηφάνεια του.

Είναι η ιδανική εποχή για να τον επισκεφθείς. Μια σύντομη απόδραση στ΄ Ανώγεια, με ή χωρίς διαμονή, είναι πάντοτε μια καλή ευκαιρία για να ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία στα χιόνια.

Πριν ή μετά την εκδρομή, οι όμορφες ταβέρνες, τα παραδοσιακά καφενεία και τα σύγχρονα καφέ είναι έτοιμα να σε υποδεχτούν με ένα ζεστό ρόφημα ή ένα πρόχειρο γεύμα που θα σου δώσει δυνάμεις για τη συνέχεια. Μετά τη βόλτα και το παιχνίδι με τα χιόνια σε περιμένουν και πάλι για να σου προσφέρουν ένα απολαυστικό γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις, καθαρή ρακή και χειροποίητα πιτάκα που θα αναπληρώσουν   τη χαμένη ενέργεια.

Γι΄ αυτό ντύσου καλά, φόρτισε την κάμερα και τη φωτογραφική σου μηχανή, πάρε μαζί την καλύτερη παρέα και ζήσε έντονα τη μαγεία του χιονισμένου Ψηλορείτη, απολαμβάνοντας εικόνες σαν κι  αυτές που ακολουθούν.

Καλή διασκέδαση!