27 Σεπτεμβρίου 2024
25.55 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΝέα - Ανακοινώσεις
Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών από τους εφήβους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και την χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα» που χρηματοδοτήθηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης και υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με Επιστημονική Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Νικολέτα Ράτσικα του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου .
Το πεδίο ανάπτυξης του προγράμματος ήταν έξι Δήμοι της Περιφέρειας Κρήτης: Δήμος Γόρτυνας, Δήμος Φαιστού, Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Μυλοποτάμου, Δήμος Αποκόρωνα.
Πρόκειται για μια πολυσχιδή δράση, που υλοποιήθηκε στο Δήμο Ανωγείων με την υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του , κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 και ήθελε να παρέμβει προληπτικά και να ανοίξει ένα διάλογο προβληματισμού με τους νέους σχετικά με τα ζητήματα των επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορούν να φτάσουν έως και την παραβατική συμπεριφορά και να υπονομεύσουν κατ’ αυτό τον τρόπο, το μέλλον τους.
Η παρέμβαση αυτή είχε τέσσερεις δράσεις:
• Η Δράση 1, απευθύνθηκε σε εφήβους μαθητές, στους γονείς τους και στους καθηγητές των σχολείων των επιλεγμένων Δήμων και αφορούσε την ασφαλή οδήγηση, τη χρήση αλκοόλ, την οπλοχρησία, τον εκφοβισμό συνομηλίκων, την σωματική και σεξουαλική υγεία και τα θέματα φύλου και ισότητας. Όσον αφορά την εκπαιδευτική βαθμίδα των μαθητών η παρέμβαση έγινε στα τρία τμήματα της Α και στα δύο τμήματα της Β Λυκείου Ανωγείων.
• Η Δράση 2 που αφορούσε κεντρικές δράσεις του προγράμματος για διάχυση της πληροφορίας .
• Η Δράση 3, αφορούσε την λειτουργία μιας κινητής ομάδας που προσέφερε συμβουλευτική σε νέους και γονείς σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Λειτούργησαν Σχολές γονέων και γιαγιάδων, έγιναν ενημερωτικές δράσεις, ομαδικές συναντήσεις κοινότητας ,βιωματικά σεμινάρια ,προβολή ταινίας κ.α.
• Η Παράλληλη Δράση, ήταν μια συστηματική έρευνα πεδίου που απευθύνθηκε σε νέους 18-25 ετών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δικές τους στάσεις και αντιλήψεις στα ζητήματα των επικίνδυνων συμπεριφορών και το αξιακό σύστημα που τις καθορίζει.

Στα παρακάτω link θα βρείτε συμπεράσματα-προτάσεις της ομάδας έργου του ΕΛΜΕΠΑ για το πρόγραμμα «Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και την χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα» και την τελική έκθεση της έρευνας πεδίου που υλοποιήθηκαν και στους έξι Δήμους της Κρήτης .

Συμπεράσματα προτάσεις της ομάδας έργου.

Έρευνα πεδίου τελική έκθεση.

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Νέα - Ανακοινώσεις
26/09/2024
Για θύμισέ μου – Μια ταινία για το Αλτσχάιμερ της…
26/09/2024
Καρκίνος του πνεύμονα – Εκδήλωση ενημέρωσης και προστασίας, Σάββατο 28…
20/09/2024
Πρόληψη της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό
04/09/2024
Έναρξη Λειτουργίας ΕΠΑ.Λ. Ανωγείων
30/08/2024
Μουσική Συναυλία με τον Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και τον Jimm…
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου