26.09.2023 - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 20.09.2023 - Δελτίο Τύπου για την 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 13.09.2023 - 13-09-2023 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΦΑΝΕΡΗΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΕ ΠΑΡΟΧΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ Η/Ο ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ/ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (Σ.Φ.Η.Ο.) 31.08.2023 - Σχολικό παζάρι του Χαμόγελου του Παιδιού 30.08.2023 - ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΔΥΟ (2) ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 30.08.2023 - ΄Ένταξη του έργου με τίτλο «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Κτίριο του Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.» στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD – LEADER 28.08.2023 - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤ. 4482/1-8-2022 (ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ) 09.08.2023 - Υπογράφηκε η Σύμβαση  μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και των αναδόχων μελετητών για τα πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.
27 Σεπτεμβρίου 2023
23 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΑνωγειανή Φορεσιά
Σάρτζα

Η σάρτζα παρουσιάζεται στα μέσα του 17ου αιώνα και τη φορούσαν γυναίκες κάθε ηλικίας. Από τότε και μέχρι σήμερα τη φορούν οι ψικαρούδες δηλαδή οι κοπελιές που αποτελούν την συνοδεία της νύφης. Είναι η σκολιανή φορεσιά των γυναικών.

Τα κομμάτια που την αποτελούν είναι:

Το σαλβάρι, μακριά βράκα από φαντή βαμβακερή μπόλια. Για τις επίσημες εμφανίσεις είχαν κεντημένο μεταξωτό ύφασμα με λουλούδια και πουλιά που τοποθετούνταν πάνω από τον αστράγαλο στα σημεία που φαίνονταν και το προσάρμοζαν ανάλογα. Επειδή είχε πολλή δουλειά και δεν θέλανε να φθαρεί- το βάζανε και το βγάζανε ράβοντας το πρόχειρα ανάλογα με την περί­πτωση. Η πουκαμίσα είναι μεταξωτή κεντημένη στον ποδόγυρο στις άκρες των μανικιών και στο λαιμό ή τελειωμένη με πλεκτό στα σημεία αυτά. Η σάρτζα (το κόκκινο πανί) μισή φούστα χρώματος κόκκινου που μπαίνει πίσω σηκωμένη μπροστά και πλάγια με χρυσοκέντητη τρέσα στο τελείωμα, που έδωσε και το όνομα σε όλη τη στολή.

Η ποδιά είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα, λευκή φαντή με πολλά χρώματα στα γεωμετρικά σχήματα που τη διακοσμούν στο κάτω άκρο της και τελειωμένη με φουντάκια χρωματιστά δενόταν με τα βαστάγια πίσω στην μέση γυρίζοντας μπροστά το δέσιμο.

Το ζιπόνι φτιαγμένο από μαύρη τσόχα ή βελούδο σε διάφορα χρώματα, κεντημένο με σύρμα χρυσό ή ασημένιο και από τα τέλη το 19ου αιώνα ράβεται με χρυσά κορδόνια (ντεχλίρια).

Η ζώνη χρώματος κόκκινου που ήταν και αυτή υφαντή, το μαντήλι αραχνο­ΰφαντο μεταξωτό κόκκινο τετράγωνο με λουλούδια με κρούσα χρυσά ή ασημένια γι’ αυτό και λεγόταν χρυσομπόλια ή ασημομπόλια και μεταγενέστερα τα κρούσα ήταν βαμβακερά κίτρινα ή πράσινα.  Τα κοσμήματα του στήθους ήταν γιορντάνια με χρυσά φλουριά και μαμουντιέδες, αμπρακάμοι και μποτόνια και ένα μεγάλο σταυρό με πολύχρωμα πετράδια. Απαραίτητη ήταν η βελούδινη μαύρη κορδέλα ρε χρυσά νομίσματα που έσφιγγε το λαιμό και λεγόταν μανιάκι. Στη ζώνη τοποθετείται το μπασαλάκι που είναι ένα αργυροποίκιλτο μαχαιράκι με ασημένιο φουκάρι. Η κοπέλα που το φορεί δείχνει ότι είναι “λογόδοσμένη” και οτι ανήκει και μόνο στον άνδρα της και κανείς δεν μπορούσε να την διεκδικήσει. Επίσης είχε και πρακτική αξία γιατί μπορούσε να υπερασπιστεί με αυτό τον εαυτό της και την αξιοπρέπεια της όποτε κινδύνευε

Υπηρεσίες Δήμου