23.03.2023 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 13.03.2023 - Συνάντηση Αστυνομικού Διευθυντή Ρεθύμνου Ταξίαρχου Εμμανουήλ Παπαδάκη με τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη 13.03.2023 - Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή του έργου « ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ » με συνολικό προϋπολογισμό 1.968.848,97 € 13.03.2023 - Ορκωμοσία νέου μόνιμου υπαλλήλου στον Δήμο Ανωγείων 07.03.2023 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ της πράξης: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» 22.02.2023 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 21.02.2023 - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 20.02.2023 - ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
31 Μαρτίου 2023
4.66 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΕγκατάσταση
Υπεύθυνος/η: ΚΟΙΝΣΕΠ "Ν-ΙΔΑΙΑ Συνεργασία"info@n-idea.gr
Ο Τόπος του Βοσκού

“Ο Τόπος του Βοσκού” είναι ένα θεματικό πάρκο που στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της τοπικής κτηνοτροφικής παράδοσης, η οποία επιβιώνει χιλιάδες χρόνια στην περιοχή του Ψηλορείτη, καθώς και όλων τα παράγωγων ή των σχετιζόμενων με αυτήν προϊόντων (τυροκομικά προϊόντα, υφαντά, χειροποίητες κατασκευές από μαλλί κ.λπ.).

Βρίσκεται στα Ανώγεια της Κρήτης, σε υψόμετρο 850 μέτρων,   σε χώρο με εμβαδόν 6.644,10 τ.μ. και σε απόσταση περίπου 1 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού των Ανωγείων στο δρόμο ανηφορίζοντας προς την Αρχαία Ζώμινθο, το οροπέδιο της Νίδας και το  λατρευτικό σπήλαιο της αρχαιότητας Ιδαίον Άντρον.

Ο Τόπος του Βοσκού αποτελεί μια αναπαράσταση των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων της περιοχής και των καταλυμάτων των βοσκών, όπως τα συναντά ο περιηγητής, στα όρη του Ψηλορείτη.

Η κεντρική ιδέα του “Πάρκου” είναι η δημιουργία μιας βιωματικής διαδρομής, μέσω ενός μονοπατιού, που συνδέει τα διάφορα τμήματά του. Η διαδρομή αυτή συμβολίζει την πορεία των βοσκών στα όρη.

Ο επισκέπτης στο «Τόπο του Βοσκού» έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους χώρους του πάρκου,  να συμμετάσχει σε βιωματικές διαδικασίες και εργαστήρια που αφορούν την παραδοσιακή ποιμενική ζωή, να γευτεί τοπικά προϊόντα, να απολαύσει την τοπική μουσική, να συμμετάσχει σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες π.χ. κουρές και τέλος να φιλοξενηθεί  βραχυπρόθεσμα στα καταλύματα των βοσκών (μιτάτα).

Τι περιλαμβάνει το θεματικό πάρκο ;

Το Θεματικό Πάρκο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες λειτουργίες στη σειρά που αναφέρονται:

Εκθετήριο – Αναψυκτήριο

Ο επισκέπτης εισερχόμενος στο θεματικό πάρκο το πρώτο που συναντάει είναι το εκθετήριο – αναψυκτήριο χτισμένο στο πρότυπο του ενετικού τυροκομείου του Αρχαιολογικού Χώρου της Ζωμίνθου.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυθεί και να απολαύσει τον καφέ του, το χυμό, το αφέψημα από τα αρωματικά φυτά αλλά και να αγοράσει μικρά δείγματα της τοπικής παράδοσης (υφαντά, τυροκομικά προϊόντα, καλλιτεχνικές κατασκευές, χειροποίητα μαντίλια, (μαντιλέδες), κ.λπ.

Περιβάλλων χώρος (αλώνι – αμφιθέατρο) 

Ο περιβάλλων χώρος αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του πάρκου και συνδέει όλα τα τμήματα μεταξύ τους. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μικρές μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις καθώς και να συμμετάσχει στα δρώμενα που οργανώνονται.

Μιτάτο αφιερωμένο στο Βοσκό

Το συγκεκριμένο μιτάτο είναι ένας πανομοιότυπος χώρος με αυτόν  που οι βοσκοί χρησιμοποιούν στα όρη ως κατάλυμα. Περιέχει τα αντικείμενα και τα ενδύματα των βοσκών και αναδεικνύει όλες τις «εσωτερικές» δραστηριότητες τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εντός του μιτάτου όπως τυροκόμηση, μαγείρεμα, διάβασμα, χειροποίητες κατασκευές κ.λπ.

Τυρόσπιτο ή Κλειδόσπιτο

Το συγκεκριμένο μιτάτο αποτελεί το χώρο διατήρησης και ωρίμανσης των τυκοκομικών προϊόντων. Προστατευμένο από τις εναλλαγές θερμοκρασίας αποτελούσε το «ψυγείο» των σημερινών σύγχρονων τυροκομείων.

Μιτάτο αφιερωμένο στην Υφαντική και τα παραπροϊόντα της κτηνοτροφίας

Εδώ μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε ένα χώρο που είναι κυρίως αφιερωμένος στα παραπροϊόντα της κτηνοτροφίας και στις γυναικείες δραστηριότητες βασικότερη των οποίων είναι η υφαντική τέχνη. Εκτός από την υφαντική το μιτάτο είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία και την βαφή των μαλλιών των προβάτων, στην επεξεργασία του δέρματος κ.λπ.

Μιτάτο διαμονής

Σε αυτό το μιτάτο που είναι και το τελευταίο της διαδρομής του θεματικού πάρκου ο επισκέπτης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να φιλοξενηθεί και να ζήσει την εμπειρία της διαμονής σε ένα κλειστό θολωτό πετρόκτιστο κτίσμα διαμορφωμένο και διακοσμημένο με σεβασμό στο ίδιο το κτίσμα αλλά και την τοπική παράδοση μέσα από μια λιτή και παραδοσιακού ύφους επίπλωση.

Υπηρεσίες Δήμου