20.09.2023 - Δελτίο Τύπου για την 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 13.09.2023 - 13-09-2023 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΦΑΝΕΡΗΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΕ ΠΑΡΟΧΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ Η/Ο ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ/ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΒΑΣΕΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (Σ.Φ.Η.Ο.) 31.08.2023 - Σχολικό παζάρι του Χαμόγελου του Παιδιού 30.08.2023 - ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΔΥΟ (2) ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ 30.08.2023 - ΄Ένταξη του έργου με τίτλο «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Κτίριο του Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.» στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD – LEADER 28.08.2023 - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤ. 4482/1-8-2022 (ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ) 09.08.2023 - Υπογράφηκε η Σύμβαση  μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και των αναδόχων μελετητών για τα πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. 03.08.2023 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023
23 Σεπτεμβρίου 2023
23 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΧριστούγεννα
Χριστούγεννα

Αφηγείται – περιγράφει παλιός γεωργός, ο Γιαννιός Πασπαράκης

Όπως ο κτηνοτρόφος είχε τα οζά ντου στ’ αόρι και φύλαγε για το Πάσχα ένα-δυο βυζαστάρια, έτσι και ο γεωργός, και ο κτη­νοτρόφος βέβαια, αλλά επί το πλείστον ο γεωργός, ητονε υποχρεωμένος, τον έκανε η εποχή, η φτώχεια, να αναθρέφει ένα γου­ρούνι για να το κάμει χοίρο να τονε σφάξει τα Χριστούγεννα.

Παραμονές των Χριστουγέννων, εμονοιάζανε οι αθρώποι, οι γειτόνοι, 5- 6 άτομα… 10 άτομα, για να σφάξουνε. Σήμερα μπορεί να τονέ σφάξει ένας, μα τότε ήτανε δύσκολο. Χρειαζότανε πολλοί και μάλιστα ένας τεχνίτης. Μετά τονέ μαδούσανε το χοίρο, αφού του ρίχνανε βραστό νερό, και όταν τελειώνανε οι σφακτάδες, τρώγανε το συκώτι τηγανισμένο με μπόλικο ξίδι και αρισμαρί. Μετά τα Χριστούγεννα εμονοιάζανε πάλι για να κόψουνε το χοίρο. Σημερο κόβγανε το δικό μου, αύριο του αλλουνού. Τον εκάνανε πολλώ λογιώ. Εκάνανε την τσιρλαδιά-από την κεφαλή. Μετά έκοβε το Μαγουλίτη: έβγανε τη λουρίδα γύρω από το λαιμό μαζί με την προβιά, χωρίς το κόκκαλο -το χάραζε, το ‘βανε στο ξίδι 5-6 μέρες και μετά το κρέμανε στον καπνό. Έγδερνε το χοίρο και έβγανε τσι προβιές λουρίδες-λουρίδες στενές και τσι ψηνε και τσι βανε μετά σ’ ένα δοχείο και τσι σκέ­παζε με τη γλύνα. Έβγαζε από κάτω το λίπος και αυτό σε λουρίδες, το κοβε σε κύβους μεγάλους, το βανε να σιγοψηθεί σ’ ένα μεγάλο τσικάλι. Ό,τι έμενε χωρίς να λιώσει, ξεροψηνόταν, και αυτό ήταν οι ισιγαρίδες. Το λίπος που έλιωνε ήταν η γλίνα. Βγάνανε χα απάκια από το ψαχνό του χοίρου από το μερί και την κουτάλα. Τα πλευρά με λίγο ψαχνό τα βάνανε και αυτά στο ξίδι με μυρωδικά, όπως και τα απάκια, και μετά τα καπνίζανε, και αυτό λεγότανε μπάφα. Κάνανε τα σύγλινα. Κά­νανε τα λουκάνικα: κόβανε το κρέας μαζί με λίπος ψιλό-ψιλό με το μαχαίρι, παλιά, δεν είχανε μηχανές, το βάζανε και αυτό στο ξίδι με μπόλικα μυρωδικά (πιπέρι-κύμινο-πορτοκαλόφυλλο), το αφήνανε 2-3 μέρες στο ξίδι και μετά γεμίζανε με αυτό τα άντερα του χοίρου (που τα χανε βάλει κι’ αυτά στο ξίδι) και τα κρεμούσανε σ’ ένα ξύλο ψηλά πάνω από τη φωτιά. Ανάβανε μια αγκαραθιά για να βγάλει πολύ καπνό να τα στεγνώσει και τα αφήνανε μέρες.

Δεν πετούσανε τίποτα. Με το χοίρο περνούσανε όλες τις γιορτές και πιο πέρα, γιατί διατηρούντανε, όπως τον εφτιάχνανε. Να πούμε κι’ ένα άλλο. Εβοηθούσανε ο ένας τον άλλο τότε, και δα, μα τότε πιο πολύ. Εδίδανε από ένα κομμάτι χοίρο σε συγγενείς και γειτόνους που δεν είχανε. Εδώ τέλειωσε η αφήγηση..

(O Γιαννιός Πασπαράκης μόλις που πρόλαβε να μας πει όλα αυτά τα χρήσιμα και ωραία. Έφυγε στα 85 του τον Οκτώβρη του 2004)

Η φούσκα του χοίρου μετατρέπεται σε μπαλόνι από τα παιδιά. Αδειασμένη και στη συνέχεια φουσκωμένη θα γίνει το παιχνίδι τους όσο κρατήσει. Και κρατούσε πολύ.

Να κι’ άλλο παιχνίδι από το χοίρο: το κατωσάγουνο-γάιδαρος. Το κόκκαλο από το κατωμάσελο δένεται στο μέσον με ένα σχοινάκι και μετασχηματίζεται στη φαντασία των παιδιών σε γάιδαρο. Τον έσερναν στα σοκάκια της γειτονιάς και ένιωθαν ευχαριστημένα.

Συνταγή Χριστουγέννων

ΤΣΙΡΛΑΔΙΑ

Πλύνομε καλά την κεφαλή και τα πόδια και τα βάζομε να βράζουν. Ξαφρίζομε και άμα ψηθεί τα βγάζομε. Βάζομε ένα ασπράδι του αυγού στο ζουμί για να καθαρίσει και να γίνει διαυγές. Σιρώνομε το ζουμί, ξεκοκαλίζομε την κεφαλή και την κόβομε σε μικρά κομμάτια. Βάζομε το ζουμί στο τσικάλι που πρέπει να είναι περίπου 7 φλιτζάνες, το λεμόνι το ξίδι και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρει βράση βάζομε το κρέας το αφηνομε για πολύ λίγο το κατεβάζομε το μοιράζομε σε μπώλ.

ΥΛΙΚΑ

1  κεφαλή χοιρινή & τα πόδια

2   φλιτζάνες λεμόνι

1/2 φλιτζανάκι ξίδι λευκό πιπέρι κύμινο & ξύσμα από λεμόνια και πορτοκάλια

Υπηρεσίες Δήμου