18 Απριλίου 2024
12.74 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΜια βόλτα στ΄Ανώγεια
Μια βόλτα στ΄Ανώγεια

Περιηγηθείτε στους δρόμους, τα στενά σοκάκια και τις πλατείες του χωριού. Γνωρίστε από κοντά τις όμορφες γωνιές του, τα αξιοθέατα και τους φιλόξενους ανθρώπους του.

Απολαύστε τον καφέ ή τη ρακή σας σε κάποιο από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν στις όμορφες πλατείες του χωριού αλλά και σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου από το Μετόχι έως το Περαχώρι. 

Στο Λιβάδι, τη γραφική πλατεία του Περαχωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε το πατρικό σπίτι του Νίκου Ξυλούρη, το μουσείο λαϊκής τέχνης του Μιχάλη Σκουλά (Γρυλιού) να αγοράσετε αναμνηστικά δώρα, χειροποίητα υφαντά, αλλά και να απολαύσετε τον καφέ, το γλυκό και το φαγητό σας στις ταβέρνες και τα καφενεία που υπάρχουν εδώ.

Στις άλλες κεντρικές πλατείες των Ανωγείων, όπως το Αρμί και ο Αι –Γιώργης υπάρχουν πολλές επιλογές για καφέ, γλυκό, παγωτό και γρήγορα σνακ σε σύγχρονες καφετέριες αλλά και πολλά γραφικά και καλόγουστα καφενεία που προσφέρουν καλές υπηρεσίες.

Σημαντικά αξιοθέατα κατά την περιήγηση σας στα Ανώγεια είναι η εκκλησία του Αι- Γιάννη (κοντά στο δημαρχείο) και  το Κέντρο Πληροφόρηση για το Ιδαίον Άνδρον και τη Ζώμινθο.    

Η εκκλησία του Άι- Γιάννη 

Δίπλα στο Αρμί, την κεντρική πλατεία του χωριού, κάτω από το δημαρχείο, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Ανωγείων. Είναι ένα δίκλιτος καμαροσκέπαστος ναός, το νότιο κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και το βόρειο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Το νότιο κλίτος φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο του 14ου αιώνα. Εντυπωσιακή και σπάνια είναι η τοιχογραφία της Παναγιάς Γλυκοφιλούσας, γνωστή και ως “Παραμυθιά”. Ιδιαίτερο είναι και το παλαιό ξύλινο τέμπλο.

Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης για το Ιδαίον Άνδρον και τη Ζώμινθο  

Πριν από την ανάβαση στον Ψηλορείτη για να επισκεφθείτε τα φυσικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα αξίζει να δείτε τη μουσειολογική έκθεση για τον ιστορικό πλούτο που έκρυβε το Ιδαίον Άντρο και το κτηριακό συγκρότημα της Ζωμίνθου περισσότερα από 3.000 χρόνια, η οποία εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο 2014.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

Τα ιστορικά των ανασκαφών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου

Απεικονίσεις, αντίγραφα ευρήματα του Ιδαίου Άντρου

Απεικονίσεις, αντίγραφα ευρήματα της Ζωμίνθου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και τον τρόπο επίσκεψης της έκθεσης επικοινωνήστε: 28340-32500

 

Υπηρεσίες Δήμου