10 Δεκεμβρίου 2023
18.55 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΜοιρολόγια
Μοιρολόγια

Ο θάνατος στα Ανώγεια τραγουδιέται

Η καντάδα στα Ανώγεια ακόμα και σήμερα αποτελεί την ανώτερη πράξη διεκδίκησης της αγαπημένης. Και θέλει ηρωισμό η πράξη αυτή, γιατί το τραγούδι μπορεί να σε αποθεώσει μπορεί όμως και να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα! Στη ζωή οι άντρες τραγουδούν και οι γυναίκες ακούν και ονειρεύονται. Στο θάνατο οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία  τους να ανταποδώσουν τον ηρωισμό και την ομορφιά της καντάδας που τις έκανε  να ονειρευτούν και το κάνουν με συγκλονιστικό τρόπο μοιρολογώντας. Στο θάνατο οι γυναίκες μοιρολογούν και οι άντρες κλαίνε. Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο Λουδοβίκος κατέγραφε τα μοιρολόγια των Ανωγειανών γυναικών ως ένα υλικό μοναδικής ποιητικής τέχνης και μιας μάλλον αρχαίας παράδοσης νεκρικών λόγων αποχαιρετισμού. Με μαντολίνο συνήθιζε να συνοδεύει τα βαθιά αυτά λόγια αγάπης σε μικρές παρέες φίλων.

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε τα μοιρολόγια και κατάλαβε το βαθύ τους περιεχόμενο και την υψηλή καλλιτεχνική και πολιτιστική τους αξία πρότεινε στον Λουδοβίκο να τα ηχογραφήσουν και έτσι προέκυψε το 1985 ο δίσκος Μοιρολόγια.

Γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις μεταξύ άλλων:

…Αυτά τα μοιρολόγια έχουνε κάτι διαφορετικό. Δεν κλαψουρίζουνε ούτε θρηνολογάνε με μακρόσυρτες κραυγές. Μεταφέρουν σε αυτοσχέδιους στίχους υπέροχα σχηματισμένους, την περίπτωση του χαμού, τον πόνο της μάνας ή της γυναίκας ή της αδελφής, που απομένει και θέλει να τον μεταδώσει υποβλητικά με την πιο απέριττη και ευρηματική μελωδία. Ο Λουδοβίκος μ’ ένα μαντολίνο για συνοδεία που παίζει ο ίδιος μεταφέρει την μελαγχολική ομορφιά των μοιρολογιών αυτών μέσα μας, χωρίς προσποίηση, χωρίς υπερβολή, με την κατάλληλη εκείνη συγκινησιακή φόρτιση που μόνο όσοι ζουν αληθινά τον χώρο τους και την ψυχή τους μπορούν να φέρουν. Θεωρώ τον δίσκο αυτόν ασύγκριτο, μοναδικό κι άξιο των Ανωγείων…

Λουδοβίκος των Ανώγειων

Υπηρεσίες Δήμου