Ο Δήμος Ανωγείων συμμετέχει σε σημαντικούς φορείς που σχετίζονται τόσο με την ιστορία του τόπου όσο και με την ανάπτυξη της περιοχής όπως οι παρακάτω :
Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Σφαγεία Μυλοπόταμου Ρεθύμνης Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» συστάθηκε στις 13/12/2010.
Στην εταιρεία συμμετέχουν οι Δήμοι Ανωγείων, Γεροποτάμου και Κουλούκωνα.
Σκοπός σύστασης της εταιρείας είναι η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία των σφαγείων των Δήμων Ανωγείων και Μυλοπόταμου.
Ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με τους Δήμους Αμαρίου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης, Φαιστού και την Περιφέρεια Κρήτης ίδρυσαν το έτος 2019 την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ και με διακριτικό τίτλο “ΔΙΚΤΥΟ ΙΔΑΙΩΝ”.
Σκοπός της ΑΜΚΕ είναι η από κοινού εθελοντική και στενή συνεργασία των Δήμων του Ψηλορείτη καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα που έχουν σχέση με την τοπική ιδιαιτερότητα του συνόλου ή μέρους της έκτασής τους. Σημαντικό ρόλο στην ΑΜΚΕ και στην ανάπτυξη της περιοχής κατέχει το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα από την UNESCO ως Γεωπάρκο UNESCO.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2000, τριάντα επτά (37) Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας ιδρύουν το Δίκτυο μαρτυρικών πόλεων & χωριών της Ελλάδος, «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» με έδρα τη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων.
Σκοποί του Δικτύου είναι οι ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου για να μην ξαναγίνει πόλεμος, της μνήμης του Ελληνικού λαού για τη συνεισφορά του στον αγώνα για τη συντριβή του Ναζισμού και του φασισμού και της καταξίωσης των αγωνισθέντων, σφαγιασθέντων, εκτελεσθέντων, διωχθέντων, φυλακισθέντων, μαρτυρησάντων, βασανισθέντων κατοίκων των πόλεων και των χωριών τους κατά τη Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή της περιόδου 1940-1945.
Η προώθηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ των μαρτυρικών περιοχών και η δημιουργία μονίμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ αυτών και αντιστοίχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή , για την κοινή και αποδοτικότερη διερεύνηση της ιστορίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών , καθώς επίσης η δημιουργία Δικτύου στα πλαίσια του ευρύτερου ελληνισμού για τη στήριξη αντιστοίχων σκοπών σε διεθνές επίπεδο.
Η Περιφέρεια Κρήτης με την απόφασή της με αριθμό 12760/5-7-2010 συνέστησε σύνδεσμο με την επωνυμία «ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»
Στο σύνδεσμο συμμετέχουν οι δήμοι :
- Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου με τον οικισμό Λίμνες
- Ο Δήμος Ιεράπετρας Λασιθίου με τον οικισμό Ανατολή
- Ο Δήμος Ιτάνου Λασιθίου με τον οικισμό Ζάκρος
- Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με τον οικισμό Ψυχρό
- Ο Δήμος Καστελλίου Ηρακλείου με τον οικισμό Σμάρι
- Ο Δήμος Επισκοπής Ηρακλείου με τον οικισμό Επισκοπή
- Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου με τον οικισμό Άγιος Θωμάς
- Ο Δήμος Ρούβα Ηρακλείου με τον οικισμό Νίβρυτος
- Ο Δήμος Ζαρού Ηρακλείου με τον οικισμό Ζαρός
- Ο Δήμος Αρχανών Ηρακλείου με τον οικισμό Κάτω Αρχάνες
- Ο Δήμος Βουκολιών Χανίων με τον οικισμό Παλαιά Ρούματα (Αρχοντικό)
- Ο Δήμος Γεροποτάμου Ρεθύμνου με τον οικισμό Πάνορμο
- Ο Δήμος Βιάννου Ηρακλείου με τον οικισμό Άγιος Βασίλειος
- Ο Δήμος Ανωγείων Ρεθύμνου με τον οικισμό Σείσαρχα
- Ο Δήμος Χερσονήσου Ηρακλείου με τον οικισμό Χερσόνησος
Σκοποί του συνδέσμου είναι :
Να αναδείξει και να καταστήσει αποδεκτή την αναγκαιότητα της συνύπαρξης της ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη προωθώντας το σεβασμό του περιβάλλοντος, την πράσινη και κοινωνική ανάπτυξη και τη σταθερή ποιότητα στην καθημερινή ζωή, στην ενεργή ασφαλή απασχόληση και στην παραγωγή και ανάδειξη καθαρών ποιοτικών τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού από τους κατοίκους των μικρών ιδιαίτερων «όμορφων οικισμών» της Κρήτης, με παράλληλη ενίσχυση της τοπικής τους ταυτότητας.
Να μελετήσει, να εκπονήσει, να προωθήσει, να υποβάλλει, να υλοποιήσει, να διαχειριστεί και να αξιολογήσει για μέλη του και τρίτους, λειτουργικά καινοτομικά και πρότυπα ολοκληρωμένα μοντέλα τοπικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων και προγραμμάτων ποιότητας στις παραπάνω περιοχές.
Να διεκδικήσει πρωτογενώς, συλλογικά και οργανωμένα για τα μέλη του σχετικές χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις και γενικότερα πότους από κάθε υπάρχουσα ή εν δυνάμει δυνατή πηγή, υπέρ διάσωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των «όμορφων χωριών της Κρήτης» και να προωθήσει συλλογικά και μεθοδευμένα σχετικές πολιτικές, ενέργειες, δράσεις, παρεμβάσεις, προγράμματα και πρωτοβουλίες στις περιοχές αυτές.
Να λειτουργήσει συλλογικά και στοχευμένα στην ενίσχυση και προώθηση αντίστοιχων πολιτικών σχεδιασμών και παρεμβάσεων των δήμων μελών του ή και τρίτων όσον αφορά στον εξειδικευμένο σχεδιασμό, προετοιμασία, εξεύρεση χρηματοδοτήσεων και υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων για την προστασία, ανάδειξη και ενεργοποίηση παρόμοιων οικισμών τους.
Να συνεργαστεί με αντίστοιχων σκοπών οργανισμούς και φορείς (όπως αυτοδιοικήσεις, επιχειρήσεις και φορείς Τ.Α., φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εθελοντικές οργανώσεις, επιμελητήρια, πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς κ.α.) σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να συμμετάσχει σε αντίστοιχα δίκτυα και πρωτοβουλίες
Να βελτιώσει το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών αυτών των οικισμών των μελών του, συμβάλλοντας στην επισκεψιμότητα στις περιοχές και στην ενεργοποίηση στην απασχόληση και αύξηση του εισοδήματός τους.
Να αναδείξει και να στηρίξει σταθερά ποιοτικά κοινοτικά στοιχεία και συλλογικές αξίες των τοπικών κοινωνιών όπως το σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογεωγραφικό περιβάλλον, στην ιδιαίτερη ταυτότητα, στην κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, στις συλλογικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες, στις επιχειρηματικές δράσεις κοινωνικής οικονομίας κ.α..
Το Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ , αποτελεί την Ομάδα Τοπικής Δράσης εφαρμογής της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER, στην περιοχή του ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ από το 1992.
Ιδρύθηκε το 1988 με την επωνυμία «Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου Ανώνυμη Εταιρία (Α.Κ.Ο.Μ-Μ. Α.Ε ), με ιδρυτικούς μετόχους το Δήμο Ανωγείων, την κοινότητα Αξού, την κοινότητα Γωνιών και τον Αγροτικό Βιοτεχνικό Συνεταιρισμό Ανωγείων. Από την αρχή της ίδρυσης της, η εταιρία αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο της ευρύτερης περιοχής.
Το 1991 και με αφορμή τον σχεδιασμό για την LEADER, αυξήθηκε η συμμετοχή στην εταιρία όλων των Δήμων και κοινοτήτων αλλά και άλλων κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων με την ανάλογη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Έτσι οι μέτοχοι αυξάνονται από 4 σε 42. Το 2000 η εταιρία τροποποιεί τον διακριτικό της τίτλο σε Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ Α.Ε , ενώ το 2007 τροποποιεί το καταστατικό της, με σκοπό την προσαρμογή της σε Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ, σύμφωνα με τον Ν. 3463/2006, και μετονομάζεται σε Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ .
Σήμερα στη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνονται περίπου 40 μέτοχοι μεταξύ των οποίων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, συνεταιρισμοί και ενώσεις, πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, γυναικείοι συνεταιρισμοί, χρηματοπιστωτικά και τεχνολογικά ιδρύματα.
Δείτε περισσότερα εδώ