26 Φεβρουαρίου 2024
18.55 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΒοσκοί
Συνταγές για τον πρώτο χειμώνα στο χειμαδιό

1η συνταγή «αίγα κουβιά με χλωροκούκια και γάλα»

(κου,ιά: άσπρη μέχρι τη μέση και μαύρη στο πίσω μέρος)

Σφάζομε μια αίγα κουβιά, αίγα στείρα. Κόμε την αίγα και την βάνομε σε μια γαζοντενέκα των 20 κιλών, που την είχαμε κάμει τσι- κάλι, γιατί τα πήλινα σπούσανε. Έχομε μια σακαδέλα χλωροκούκια και βάνομε και τα χλωροκούκια, απής εψηθηκε η αίγα και φύ- ραξε μέχρι τη μέση τση ντενέκας. Κι έχομε και γάλα 5- 6 κιλά. -Βάλετε μωρέ και το γάλα εκειά. Το γάλα δα με τα χλωροκούκια δεν πάει, μα εμείς το βάλαμε. Δεν υπήρχε νοστιμότερο ντου πράμα. Η ντενέκα επήγε μέχρι τα χείλια. Ήμαστε εφτά νομάτοι, εφάγαμε ντηνε όλη οι έξι. Ο Μανταλιώτης δεν έφαε πράμα από τα γέλια. Και κιάλλο θελά φάμε, μα δεν είχαμε.

2η συνταγή «λαγός με πατάτες και γάλα»

Είμαστε 5- 6 νομάτοι. Βάνομε 2 λαγούς, βάνομε και πατάτες. Βάνομε και γάλα (προφανώς αντί για λάδι που δεν είχαν). Ψήνομε το φαγητό και το βάνομε σε μια μεγάλη πιάτα, τόσο μεγάλη, που ο πιο αστείος τση παρέας έλεγε ότι δεν την περνά κιανιείς παρά με δυο πήδους. Καθίζομε να φάμε σκοτεινιασμένα και δεν εκαλοθωρούσαμε. Στην παρέα ήτονε ένα Ζωνιανάκι. Εθώριε τσι πατάτες που ασπρίζανε και καρφώνει το πιρούνι σ’ ένα κομμάτι λαγό. Τα «μαυριλά- δια» μωρέ διαλέγεις; του λέει ο αστείος. Εσκάσαμε στα γέλια οι υπόλοιποι και το καημένο το Ζωνιανάκι επροσβάλθηκε και δεν έφαε μπουκιά.

Εδώ τελείωσε ο Βασίλης Σταυρακάκης

Οι υπόλοιπες συνταγές από τον Κώστα Φασουλά (Σταυρακοκώστα)

3η συνταγή «κουλουκοζούμι»

Εβράζαμε νερό

Εβάναμε λίγο λάδι και αλάτσι

Κι εσπούσαμε το καύκαλο την κουλούρα μέσα

Και το τρώγαμε με το κουτάλι

4η συνταγή «κουκιά, το φαγητό των βοσκών στα χειμαδιά»

Κάθε ταχινή (πρωί) τρώγαμε τσι πιο πολλές φορές κουκιά (ξερά) με κρομμύδι, λίγο λάδι και ψωμί, άμα είχαμε, μα τσι πιο πολλές φορές δεν είχαμε. Ετρώγαμε και άλλα όσπρια, φασόλες, φάβα με μαμούνια -σπάνια-.

5η συνταγή «πίτα λειψανάβατη»

Το ψωμί στα χειμαδιά ήτανε πίτα «λειψανάβατη», χωρίς προζύμι δηλαδή -δε φούσκωνε- την ψήναμε στο τηγάνι, χωρίς λάδι, η σε μια πλάκα πυρωμένη.

6η συνταγή «ρύζι με μπακαλιάρο» (απλή συνταγή) Το βραδινό φαγητό στα χειμαδιά

7η συνταγή «κρέας γιαχνί»

Τα αδύνατα ζα, που ήτανε να ψοφήσουμε και δεν είχανε ούτε στ’ αμάτι ξίγκι, τα ψήναμε γιαχνί.

8η συνταγή ετρώγαμε πολλές βρούβες βραστές (χόρτα).

9η συνταγή «ρύζι με χοχλιούς»

Οι χοχλιοί ήτανε ασάκαστοι (ατάϊστοι). Τσοι βρίναμε στσι σκελετούρες και ήτανε γλυκοί.

Σημείωση: Η πίτα δεν ήταν το ψωμί μόνο για τους βοσκούς αλλά ήταν γενικά το γρήγορο, εύκολο, πρόχειρο ψωμί και στα σπί­τια. Όταν είχανε «ξεζυμωσά», με λίγο αλεύρι βολευότανε.

Υπηρεσίες Δήμου