26 Φεβρουαρίου 2024
18.55 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
Αντιπυρική προστασία αρχαιολογικών χώρων

Στο πλαίσιο του συντονισμού των συναρμόδιων φορέων για την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε  στην έδρα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κοινή σύσκεψη την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα 17:00΄ με θέμα: «Αντιπυρική προστασία αρχαιολογικών χώρων»  .

Στην σύσκεψη  συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο κ. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Ευάγγελος Τουρνάς, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χρήστος Λάμπρης, Αντιστράτηγος, Επιτελάρχης Π.Σ., Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι. 

Στην κοινή αυτή σύσκεψη η Κρήτη εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και από τους Δημάρχους Παναγιώτη Σημαντηράκη, Δήμαρχος Χανίων, Ιωάννη Σέγκο, Δήμαρχο Χερσονήσου, Βασίλειο-Γεώργιο Λαμπρινό, Δήμαρχο Ηρακλείου, Γρηγόριο Νικολιδάκη, Δήμαρχο Φαιστού, Γεώργιο Ζερβάκη, Δήμαρχο Σητείας και Σωκράτη Κεφαλογιάννη, Δήμαρχος Ανωγείων. 

Επίσης στη κοινή σύσκεψη συμμετείχαν και Δήμαρχοι περιοχών με σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δήμαρχος Επιδαύρου, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και ο  Δήμαρχος Δελφών. 

Ο Δήμαρχος Ανωγείων για το θέμα της σύσκεψης δήλωσε: 

«Εν’ όψη της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2023 με σκοπό την καλύτερη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων έναντι των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, είναι άκρως σημαντική η ενημέρωση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συνδρομή όλων είναι αναγκαία για την άμεση λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων σε περιοχές ευθύνης του εκάστοτε Δήμου, στους οποίους βρίσκονται συγκεκριμένοι αρχαιολογικοί χώροι.

Στον Δήμο μας υπάρχουν δύο από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης όπως το σπουδαίο Ιδαίο Άντρο σε υψόμετρο 1.540 μ. και το ανάκτορο της Ζωμίνθου στα 1.240 μ.

Πρόσφατα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού η Ζώμινθος συμπεριλήφθηκε στα  σπουδαία Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της Κρήτης που προτάθηκαν για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Η Ζώμινθο αποτελεί το υψηλότερο μινωικό ανάκτορο στην Κρήτη και αποτελούσε τον ενδιάμεσο σταθμό των προσκυνητών κατά την επίσκεψη τους στο Ιδαίο Άντρο»

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
11/01/2024
Ορισμός άμισθου αντιδημάρχου στο Δήμο Ανωγείων και συγκρότηση Επιτροπών Καταγραφής…
09/01/2024
Εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και εκλογή της πενταμελούς…
03/01/2024
Υπογραφή Σύμβασης για την εκπόνηση «Μελετών Επέκτασης – Αναβάθμισης Σχολικού…
28/12/2023
Τελετή ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ανωγείων για…
12/12/2023
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου