18 Απριλίου 2024
12.74 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔιαδρομές
Ρέθυμνο – Κορυφή Τιμίου Σταυρού

Διαδρομή: Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου – Οροπέδιο Νίδας

– Συνολικό Μήκος: 14 km

– Ώρες Διαδρομής: 3 ώρες και 20′- Προτεινόμενη Περίοδος: Απρίλιος – Οκτώβριος Δυσκολία Διαδρομής: Πορεία σε μεγάλα υψόμετρα

– Γυμνό τοπίο χωρίς ίσκιο

– Είδος Σηματοδότησης: Ε4 (κόκκινα σημάδια – σωροί πέτρας)

Πίσω ακριβώς από το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. τμήμα Ρεθύμνου, υπάρχει ο χαρακτηριστικός “Τουμπωτός Πρίνος” αριστερά του οποίου ξεκινάει το μονοπάτι για την ανάβαση στην κορυφή. Η πορεία είναι σταθερά ανηφορική, γίνεται σε ευδιάκριτο μονοπάτι έχοντας σχεδόν πάντα οπτική επαφή με το διάσελο ανάμεσα στον Αγκαθιά και την κορυφή του Τιμίου Σταυρού. Στην αρχή και για 45′ περίπου έχουμε αριστερά μας τον ξερό χείμαρρο παράλληλα με τον οποίο ανεβαίνουμε μέχρι που συναντάμε δεξιά μας μικρή καταβόθρα σε σημείο από όπου έχουμε καταπληκτική θέα προς ολόκληρο το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνης. Από αυτό το σημείο πλέον ανοίγεται μπροστά μας μεγάλο τμήμα της βόρειας Κρήτης και του κρητικού πελάγους. Ακλουθώντας αριστερά την κορυφογραμμή σε 20′ φθάνουμε στην κορυφή του Τιμίου Σταυρού, το υψηλότερο σημείο της Κρήτης με υψόμετρο 2453 m. Από εδώ πλέον η θέα, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες είναι συγκλονιστική. Αν η θέα από τις πάχνες (2452m) των Λευκών Όρεων είναι εκθαμβωτική με το πλήθος των κορυφών που την περιβάλλουν, η αίσθηση της θέας από τον Ψηλορείτη είναι διαφορετική γιατί η κορυφή του Τιμίου Σταυρού ορθώνεται μοναχική και αγέρωχη πάνω από ολόκληρη την κεντρική Κρήτη. Η διανυκτέρευση στην κορυφή τις καθαρές (αλλά κρύες) νύχτες του καλοκαιριού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. To ξερολιθικό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού μας προσφέρει προστασία αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη απαιτεί σταθερές καιρικές συνθήκες. Οι σφοδροί βόρειοι άνεμοι δημιουργούν τεράστια προβλήματα και ειδικά σε περιόδους που υπάρχει χιόνι στις βόρειες πλαγιές ο αέρας το μετατρέπει σε επικίνδυνη παγωμένη παγίδα. 

Στο πλάτωμα της κορυφής βόρεια από το εκκλησάκι υπάρχει πρόχειρη υπόγεια δεξαμενή με χιονόνερο αλλά καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μόνο αποστειρωμένο.

Υπηρεσίες Δήμου