4 Δεκεμβρίου 2022
8.26 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
Δημοτικό Ανωγειανό Αόρι

Ανώγεια 11 Αυγούστου 2021

Αγαπητές Δημότισσες, Αγαπητοί Δημότες,

Η κυριότητα του Δήμου Ανωγείων, επί του ορεινού όγκου, αποτελεί ίσως ένα απο τα κορυφαία ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούν τα σύγχρονα Ανώγεια.

Έφτασε νομίζω ο καιρός να πράξουμε τα δέοντα, γι αυτό που στην συνείδηση όλων των γενεών των Ανωγειανών έχει αποτυπωθεί ως Δημοτικό Ανωγειανό Αόρι.

Η περιοχή από  την εποχή ακόμη της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, είναι στην κοινή χρήση των κατοίκων του χωριού μας, χρησιμοποιούμενος ως βοσκότοπος και χώρος συλλογής λίθων και ξυλείας.

Όπως γνωρίζετε ο ίδιος χώρος όλα αυτά τα χρόνια εποπτεύεται και επιβλέπεται από τους εκπροσώπους και τα όργανα του Δήμου Ανωγείων, που ως Δημοτικό τον αντιμετωπίζει με διοικητικές πράξεις.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η περιοχή έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα του κοινόχρηστου αγαθού, από τον 19ο αιώνα εδώ και εκατόν πενήντα και πλέον χρόνια, συνεχώς και αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, χωρίς ποτέ κανείς, όλο αυτό το διάστημα να αμφισβητήσει την χρήση και την ιδιοκτησία της απο τους Ανωγειανούς και να προσβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα του Δήμου.

Σήμερα  το θέμα της ιδιοκτησίας των εκτάσεων του Ψηλορείτη έρχεται στο προσκήνιο. Ο Δήμος Ανωγείων, κληρονόμος αυτής της μακράς παράδοσης βοσκών που έχουν οργανωθεί σε μια κοινότητα και διαχειρίζονται από κοινού αυτόν τον φυσικό πλούτο, εύλογο είναι να προετοιμασθεί κατάλληλα για την προστασία των συμφερόντων των κατοίκων του.

Σήμερα ο Δήμος οφείλει να είναι σε θέση και να δηλώσει, στο κτηματολόγιο,  ως δικές του τις εκτάσεις αυτές καθώς και να υποστηρίξει με έγγραφα την δήλωσή του αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό το προηγούμενο διάστημα έγιναν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την χάραξη μιας στρατηγικής ως προς την διεκδίκηση, τεκμηρίωση και την συνεκτίμηση όλων των ενδεχομένων, με νομικούς και πρώην Δημάρχους Ανωγείων.

Ο Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Σκουλάς προεργάστηκε στο θέμα, παρουσίασε εκτενή νομική και ιστορική έκθεση και συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η ορεινή κοινότητα Ανωγείων, μια κοινότητα αποτελούμενη κατά μεγάλο μέρος από βοσκούς, νεμόταν, σαν δική της, την εν λόγω έκταση και εισέπραττε το εκάστοτε αντάλλαγμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι η γνώση αυτή πρέπει να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία, αποφάσισε να προχωρήσει σε Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ανοικτό χώρο, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας, ώστε όλοι οι Ανωγειανοί να λάβουν γνώση στοιχείων που σχετίζονται απόλυτα με την ιστορία αλλά και το μέλλον του τόπου τους.

Έτσι την Πέμπτη 12 Αυγούστου και ώρα 19:00 στην πλατεία Αρμί θα λάβει χώρα η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο νομικός Νίκος Σκουλάς θα παρουσιάσει το σχετικό θέμα “Ο Βοσκότοπος της Κτηματικής Περιφέρειας Δήμου Ανωγείων αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ανωγείων – Ιστορική Απόδειξη, Νομική Τεκμηρίωση”

Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης

Δήμαρχος Ανωγείων

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
30/11/2022
«Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο»
04/10/2022
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
30/09/2022
ΣΥΜΒΑΣΗ για την υλοποίηση του ΕΡΓΟΥ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟΥ»
26/09/2022
Συμμετοχή Δημάρχου Ανωγείων στο 10ο Συνέδριο του ΕΜΠ & ΜΚΔΕ…
20/09/2022
Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ.…
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου