23.03.2023 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 13.03.2023 - Συνάντηση Αστυνομικού Διευθυντή Ρεθύμνου Ταξίαρχου Εμμανουήλ Παπαδάκη με τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη 13.03.2023 - Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή του έργου « ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ » με συνολικό προϋπολογισμό 1.968.848,97 € 13.03.2023 - Ορκωμοσία νέου μόνιμου υπαλλήλου στον Δήμο Ανωγείων 07.03.2023 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ της πράξης: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» 22.02.2023 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 21.02.2023 - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 20.02.2023 - ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
29 Μαρτίου 2023
6.34 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
Δημοτικό Ανωγειανό Αόρι

Ανώγεια 11 Αυγούστου 2021

Αγαπητές Δημότισσες, Αγαπητοί Δημότες,

Η κυριότητα του Δήμου Ανωγείων, επί του ορεινού όγκου, αποτελεί ίσως ένα απο τα κορυφαία ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούν τα σύγχρονα Ανώγεια.

Έφτασε νομίζω ο καιρός να πράξουμε τα δέοντα, γι αυτό που στην συνείδηση όλων των γενεών των Ανωγειανών έχει αποτυπωθεί ως Δημοτικό Ανωγειανό Αόρι.

Η περιοχή από  την εποχή ακόμη της τουρκοκρατίας στην Κρήτη, είναι στην κοινή χρήση των κατοίκων του χωριού μας, χρησιμοποιούμενος ως βοσκότοπος και χώρος συλλογής λίθων και ξυλείας.

Όπως γνωρίζετε ο ίδιος χώρος όλα αυτά τα χρόνια εποπτεύεται και επιβλέπεται από τους εκπροσώπους και τα όργανα του Δήμου Ανωγείων, που ως Δημοτικό τον αντιμετωπίζει με διοικητικές πράξεις.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η περιοχή έχει αποκτήσει τον χαρακτήρα του κοινόχρηστου αγαθού, από τον 19ο αιώνα εδώ και εκατόν πενήντα και πλέον χρόνια, συνεχώς και αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, χωρίς ποτέ κανείς, όλο αυτό το διάστημα να αμφισβητήσει την χρήση και την ιδιοκτησία της απο τους Ανωγειανούς και να προσβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα του Δήμου.

Σήμερα  το θέμα της ιδιοκτησίας των εκτάσεων του Ψηλορείτη έρχεται στο προσκήνιο. Ο Δήμος Ανωγείων, κληρονόμος αυτής της μακράς παράδοσης βοσκών που έχουν οργανωθεί σε μια κοινότητα και διαχειρίζονται από κοινού αυτόν τον φυσικό πλούτο, εύλογο είναι να προετοιμασθεί κατάλληλα για την προστασία των συμφερόντων των κατοίκων του.

Σήμερα ο Δήμος οφείλει να είναι σε θέση και να δηλώσει, στο κτηματολόγιο,  ως δικές του τις εκτάσεις αυτές καθώς και να υποστηρίξει με έγγραφα την δήλωσή του αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό το προηγούμενο διάστημα έγιναν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την χάραξη μιας στρατηγικής ως προς την διεκδίκηση, τεκμηρίωση και την συνεκτίμηση όλων των ενδεχομένων, με νομικούς και πρώην Δημάρχους Ανωγείων.

Ο Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Σκουλάς προεργάστηκε στο θέμα, παρουσίασε εκτενή νομική και ιστορική έκθεση και συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η ορεινή κοινότητα Ανωγείων, μια κοινότητα αποτελούμενη κατά μεγάλο μέρος από βοσκούς, νεμόταν, σαν δική της, την εν λόγω έκταση και εισέπραττε το εκάστοτε αντάλλαγμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι η γνώση αυτή πρέπει να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία, αποφάσισε να προχωρήσει σε Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ανοικτό χώρο, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι συνθήκες της πανδημίας, ώστε όλοι οι Ανωγειανοί να λάβουν γνώση στοιχείων που σχετίζονται απόλυτα με την ιστορία αλλά και το μέλλον του τόπου τους.

Έτσι την Πέμπτη 12 Αυγούστου και ώρα 19:00 στην πλατεία Αρμί θα λάβει χώρα η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο νομικός Νίκος Σκουλάς θα παρουσιάσει το σχετικό θέμα “Ο Βοσκότοπος της Κτηματικής Περιφέρειας Δήμου Ανωγείων αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ανωγείων – Ιστορική Απόδειξη, Νομική Τεκμηρίωση”

Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης

Δήμαρχος Ανωγείων

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
13/03/2023
Συνάντηση Αστυνομικού Διευθυντή Ρεθύμνου Ταξίαρχου Εμμανουήλ Παπαδάκη με τον Δήμαρχο…
13/03/2023
Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή του έργου « ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ…
13/03/2023
Ορκωμοσία νέου μόνιμου υπαλλήλου στον Δήμο Ανωγείων
21/02/2023
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
14/02/2023
Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ανωγείων και του Οργανισμού «Το…
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου