12.07.2024 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016 για την ανάθεση του έργου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 03.07.2024 - Συνάντηση Εργασίας στις 17-7-2024 για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Aνωγείων 27.06.2024 - Συνάντηση στα Ανώγεια με θέμα: Λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης και Ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 27.06.2024 - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 18.06.2024 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ” 18.06.2024 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΛΑΪΚΟ” 18.06.2024 - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 05.06.2024 - ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ 1/2024 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
20 Ιουλίου 2024
26.77 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
Δράση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης από το Χαμόγελο του Παιδιού στα σχολεία του Δήμου Ανωγείων 27-30/03/2023

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του Δήμου Ανωγείων, και σε συνέχεια αιτήματος από την Κοινωνική Υπηρεσία, πραγματοποιήθηκε 27-30 Μαρτίου 2023, τριήμερη Δράση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης, από τον Οργανισμό σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ανωγείων.

Η Δράση Πρόληψης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το «Χαμόγελο» και έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες της περιοχής, να τους επισκεφθεί, επιστημονικό προσωπικό και συγκεκριμένα, Ψυχολόγος. Μέσα σε τρεις ημέρες, το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού συναντήθηκε, με μαθητές και μαθήτριες, γονείς και κηδεμόνες, καθώς και με εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Δήμου πραγματοποιώντας 8 διαδραστικές παρεμβάσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης, σε 237 μαθητές Α’βάθμιας & Β’βάθμιας εκπαίδευσης, 1 δια ζώσης συνάντηση με 35 γονείς καθώς και 1 διαδικτυακή επιμόρφωση σε 10 εκπαιδευτικούς.

Πρωταρχικό μέλημα της Δράσης, ήταν να γίνει διερεύνηση των αναγκών της μαθητικής κοινότητας των Ανωγείων και σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία και σε επικοινωνία με τα σχολεία να επιλεχθούν θεματικές, που ήδη διαχειρίζεται το Τμήμα Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού, με σκοπό το «Χαμόγελο» να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αιτήματα αλλά και τις ανησυχίες που απασχολούν το σύνολο της σχολικής κοινότητας στα Ανώγεια.

Οι κάτοικοι δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο του Οργανισμού, μοιράστηκαν προβληματισμούς και ανησυχίες που αφορούσαν την παιδική και εφηβική ηλικία. Αναλυτικότερα, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους, για όλες τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, και θωρακίστηκαν με πολύτιμες γνώσεις ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, ακόμα και μέσω του διαδικτύου. Οι γονείς και οι κηδεμόνες μοιράστηκαν προβληματισμούς και ανησυχίες γενικότερα στο θέμα της διαπαιδαγώγησης και της προστασίας των παιδιών τους.

Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης στους μαθητές/μαθήτριες του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Ανωγείων, καθώς και στους μαθητές των πρώτων τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων, Α’ & Β’ Δημοτικού, αξιοποιώντας το νέο εργαλείο του Τμήματος «Ασφαλή Όρια του Σώματος», στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά να αναγνωρίζουν το καλό από το κακό άγγιγμα και συζητήσαμε προτεινόμενους τρόπους αντίδρασης και οριοθέτησης, που δεν περιλαμβάνουν βία. Ακολούθως, μαθητές και μαθήτριες των Γ’ & Δ΄ Δημοτικού παρακολούθησαν το πρόγραμμα “Pr.E.P.E.I”, όπου αξιοποιώντας τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών συμμετείχαν σε διαφορετικά σενάρια, που λαμβάνουν χώρα επεισόδια εκφοβισμού και έπειτα συζητήσαμε για τα προφίλ των παιδιών που ασκούν, δέχονται και παρατηρούν το φαινόμενο του Bullying. Οι μαθητές των Ε’ & Στ’ τάξεων του Δημοτικού, ενημερώθηκαν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύει η αλόγιστη χρήση του (CyberBullying, Grooming κ.ά.). Ιδιαίτερη εντύπωση στους εκπαιδευτικούς έκανε το εργαλείο “Real Life Story”, το οποίο κράτησε αμείωτο και το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία συμμετείχαν ενεργά, εξάγοντας από κοινού τα βασικά μηνύματα πρόληψης.

Οι μαθητές Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, από το Σταυράκειο Γυμνάσιο Ανωγείων, συμμετείχαν σε δύο διαδραστικές παρεμβάσεις αντίστοιχα, που είχαν να κάνουν με την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Σε αυτή την ομάδα μαθητών, αξιοποιήθηκε το διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο, όπου οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, προσφέροντας μία ισχυρή δυναμική και κάνοντάς το ιδιαίτερα ελκυστικό στα παιδιά. Οι συζητήσεις με τα παιδιά είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναπτύχθηκε κλίμα εμπιστοσύνης και διαπραγματεύτηκαν ζητήματα με τα οποία δεν είχαν την αντίστοιχη ευκαιρία εξοικείωσης στο παρελθόν.

Τις απογευματινές ώρες, γονείς και κηδεμόνες μαθητών από όλες τις βαθμίδες, παρευρέθηκαν σε μια πολύωρη συνάντηση, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κος Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Ανωγείων, ο κος Μιχάλης Δραμουντάνης, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και η κα Ειρήνη Θεοφανάκη, προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Η θεματική συζήτησης που επιλέχθηκε σχετιζόταν με τη διαχείριση του άγχους, και με ζητήματα γύρω και από την ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση των γονέων-φροντιστών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις πολλαπλές και ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών τους.

Το οδοιπορικό στα Ανώγεια, ολοκληρώθηκε με μία διαδικτυακή επιμόρφωση εκπαιδευτικών, όπου συζητήσαμε για τα ανησυχητικά σημάδια στο σώμα, τη διάθεση, ή/και τη συμπεριφορά των παιδιών, που οφείλουν να προβληματίσουν έναν/μία εκπαιδευτικό, καθώς και για προτεινόμενες ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ή/και παραμέλησης των παιδιών.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τα στελέχη του Δήμου Ανωγείων για την εξαιρετική φιλοξενία τους στα Ανώγεια, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που καλοδέχτηκαν τους επιστήμονες του Οργανισμού μας και που μάς έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας… μένοντας πιστοί στις αξίες της Ανωγειανής φιλοξενίας!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
27/06/2024
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
18/06/2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΛΑΪΚΟ”
02/05/2024
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ 294.287,91€ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ…
18/04/2024
ΕΠΙΣΚΕΨΗ DR. GHASSAN KHALIL ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…
04/04/2024
ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου