02.06.2023 - Αιτήσεις  για προσωπικό βοηθό Ατόμων με Αναπηρία 25.05.2023 - 19 δομές κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα 25.05.2023 - Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας 18.05.2023 - Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/5/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00 μ.μ. ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΟ ΣΤΕΡΓΙΟ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, ΣΠΑΡΤΑΘΛΗΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΣΥ 02.05.2023 - Δράση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης από το Χαμόγελο του Παιδιού στα σχολεία του Δήμου Ανωγείων 27-30/03/2023 02.05.2023 - Νέα μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ανωγείων κα Νίκη Χαιρέτη, η οποία θα αναλάβει την επαναλειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) 02.05.2023 - Σύμβαση 599.873 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την εκπόνηση της μελέτης «Βελτίωση της Π.Ε.Ο. σε μήκος 4,4 χιλιομέτρων από θέση Αρόλιθος έως συμβολή με τον οδικό άξονα Ηράκλειο-Ανώγεια» 01.05.2023 - ∆ωρεάν Προληπτικές Ορθοπεδικές Εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον ∆ήµο Ανωγείων 08-11 Μαΐου 2023
5 Ιουνίου 2023
18.89 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
Ένταξη του έργου του Δήμου Ανωγείων με τίτλο “Αστεροσχολείο: το σχολείο των αστεριών” στο Πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”

Την  ένταξη χρηματοδότησης  του έργου με τίτλο «Αστεροσχολείο: Το σχολείο των Αστεριών»  υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»  του Υπουργείου Εσωτερικών, στον άξονα “Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός”, συνολικού προϋπολογισμού  983.275,00€ 

Αντικείμενο του Έργου είναι η δημιουργία ενός κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με θόλο, το οποίο θα στεγάζει τηλεσκόπιο για την επί τόπου παρατήρηση, στο όρος Ίδη (Ψηλορείτη), με στόχο την προώθηση της γνώσης στον κλάδο της αστρονομίας και της αστροφυσικής συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον εμπλουτισμό, την αναβάθμιση και την περαιτέρω ανάπτυξη γνώσεων μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.

Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει :

1ο ΥΠΟΕΡΓΟ – Κατασκευή Κτιρίου Αστεροσχολείου, με τη δημιουργία μίας νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 315 m2 και την κατασκευή ειδικού Αστρονομικού θόλου Παρατήρησης με τηλεσκόπιο για την επί τόπου παρατήρηση

2ο ΥΠΟΕΡΓΟ – Προμήθεια εξοπλισμού Αστεροσχολείου

3ο ΥΠΟΕΡΓΟ – Δράσεις Δημοσιότητας 

 

Δήλωση Δημάρχου Ανωγείων  Σωκράτη Σ. Κεφαλογιάννη 

«Το «Αστεροσχολείο» ήταν μια όμορφη σκέψη την οποία διάβασα σε ένα σχολικό έντυπο το 2010 κατά την επίσκεψη μου στον Δήμο Υπάτης.  Όταν διατύπωσα την πρόταση αυτή στον καθηγητή κ. Παπαμαστοράκη ενθουσιάστηκε από μια τέτοια προοπτική και το έβαλε στα σχέδια του.

 Προτείναμε να κατασκευάσουμε ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων στον Σκίνακα, για να αναβαθμίσουμε ριζικά την εμπειρία των επισκεπτών, την ικανότητα του Αστεροσκοπείου και των Ανωγείων να οργανώνουν δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, και προβολής, και τις δυνατότητες της βιομηχανίας του τουρισμού στα Ανώγεια, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό βιωματικό τουριστικό προϊόν με θέμα την Αστρονομία, που θα τροφοδοτήσει την καινοτόμο, βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

 Η πρόταση μας αυτή, στην Επιτροπή 2021,  ενσωματώνει το πνεύμα της Επανάστασης του 1821 – όχι μόνο ως σύμβολο εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, αλλά και ως ζωντανό παράδειγμα επιμονής, αντοχής, και ανάκαμψης απέναντι στο τραγικό ενίοτε αποτέλεσμα μιας τέτοιας μάχης.

 Με την χρηματοδότηση αυτή, για την οποία ευχαριστώ θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, τα στελέχη της ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ και τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, Δημιουργείται μοναδική δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί η απήχηση μιας καθαρά επιστημονικής επένδυσης (του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα) ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή επίδραση στην ευρύτερη κοινωνία – της πόλης των Ανωγείων, της Κρήτης, της Ελλάδας.

 Ευχαριστούμε την Πρόεδρο κ. Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και τα στελέχη της Επιτροπής που αγκάλιασαν την ιδέα αυτή.

 Η συνεργασία μεταξύ της πόλης των Ανωγείων και του γειτονικού Αστεροσκοπείου του Σκίνακα υπήρξε στενή από την ίδρυση του Αστεροσκοπείου, και είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την ειλικρινή, αμοιβαίως επωφελή εταιρική σχέση ανάμεσα σε μια κορυφαία ερευνητική υποδομή και την τοπική κοινότητα που την περιβάλλει, την υποστηρίζει, την προωθεί και ωφελείται από την παρουσία της

Σήμερα ο κ. Χαρμανδάρης Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, άξιος συνεχιστείς της αγάπης και του έργου του κ. Παπαμαστοράκη ανοίγει νέα πεδία με την ομάδα του και στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Σε αυτούς τους παράλληλους δρόμους συνεχίζουμε με αλληλοβοήθειες να φτάσουμε στις δικιές μας κορυφές»

 

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
18/05/2023
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/5/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00 μ.μ.…
02/05/2023
Δράση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης από το Χαμόγελο του Παιδιού στα…
02/05/2023
Νέα μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ανωγείων κα Νίκη Χαιρέτη, η…
02/05/2023
Σύμβαση 599.873 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την εκπόνηση…
10/04/2023
Αντιπυρική προστασία αρχαιολογικών χώρων
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου