23.03.2023 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 13.03.2023 - Συνάντηση Αστυνομικού Διευθυντή Ρεθύμνου Ταξίαρχου Εμμανουήλ Παπαδάκη με τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη 13.03.2023 - Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή του έργου « ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ » με συνολικό προϋπολογισμό 1.968.848,97 € 13.03.2023 - Ορκωμοσία νέου μόνιμου υπαλλήλου στον Δήμο Ανωγείων 07.03.2023 - ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ της πράξης: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ» 22.02.2023 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 21.02.2023 - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 20.02.2023 - ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΑΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
31 Μαρτίου 2023
5.15 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΙΔΑΙΟΥ ΑΝΤΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανώγεια, 21 Ιουνίου 2021

Επίσκεψη πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα τα στελέχη της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρυσάνθη Κονταξή και κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος στο σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου ενόψει της έναρξης λειτουργίας του.

Τα δύο στελέχη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη κατέγραψαν τις φθορές που προκάλεσε ο χειμώνας και ο χρόνος ενώ συμφώνησαν ότι τόσο η υπηρεσίες του Υπουργείου και της Εφορίας όσο και ο Δήμος Ανωγείων θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνουν οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις το συντομότερο δυνατόν για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του χώρου. 

Φέτος ο χώρος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με δύο άτομα, φύλακα και εργάτη συντήρησης.

 

Δήλωση Δημάρχου Σωκράτη Κεφαλογιάννη

«Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο ευρύτερος περιβάλλον χώρος του με το οροπέδιό της Νίδας, αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Φέτος ξεκινάει επίσημα η λειτουργία του σπουδαίου μνημείου για τους επισκέπτες με την παρουσία φύλακα και εργάτη συντήρησης του χώρου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας διότι το σπήλαιο αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού της χώρας μας.

Τον τελευταίο χρόνο προγραμματίστηκαν από το Υπουργείο πολλές σημαντικές παρεμβάσεις για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία.

Σημαντική παρέμβαση αποτελεί η «Στερέωση πρανών της Εισόδου του Σπηλαίου Ιδαίον Άντρον» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-202» συνολικού προϋπολογισμού 607.805,22€ μιας και είχε κριθεί  επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης σειράς στερεωτικών εργασιών για την εξασφάλιση και ανάδειξη εν γένει των χαρακτηριστικών του.

Παράλληλα εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, γεωλογικές, αρχιτεκτονικές  και στατικές για το εσωτερικό του σπηλαίου ώστε με ασφάλεια να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στο εσωτερικό του σπηλαίου. Άμεσα θα έχουμε και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το  ΚΑΣ.

Τέλος έχει προγραμματιστεί η συντήρηση του μονοπατιού και η βελτίωση της προσβασιμότητας του χώρου ώστε να διευκολύνονται στην πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες.»

 

Ιδαίον Άντρον

Το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. Από τα Ανώγεια.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της μινωϊκής Κρήτης καθώς συνδέεται μυθολογικά με τον θεό Δία. Ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φ. Άλμπερ, ενώ μικρής κλίμακας ανασκαφές έγιναν το 1917 από το Στ. Ξανθουδίδη και το 1956 από το Σπ. Μαρινάτο. Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία και τους Ιωάννη και Έφη Σακελλαράκη, κατά τα έτη 1982-1985, τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα ?.Χ.

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
13/03/2023
Συνάντηση Αστυνομικού Διευθυντή Ρεθύμνου Ταξίαρχου Εμμανουήλ Παπαδάκη με τον Δήμαρχο…
13/03/2023
Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή του έργου « ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ…
13/03/2023
Ορκωμοσία νέου μόνιμου υπαλλήλου στον Δήμο Ανωγείων
21/02/2023
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
14/02/2023
Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ανωγείων και του Οργανισμού «Το…
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου