8 Δεκεμβρίου 2022
12.7 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
Ανασκαφή Ζώμινθος 2021

Συνεχίζεται και φέτος το ανασκαφικό έργο στο μεγαλειώδες μινωικό κτήριο στη Ζώμινθο.

Ένα επιβλητικό κτήριο δεσπόζει στον ορεινό Μυλοπόταμο, στην Ζώμινθο. Για τους προσκυνητές του Ιδαίου Άνδρου που ανεβαίνουν ακόμα και πεζοί στον Ψηλορείτη προκειμένου να προσκυνήσουν ευλαβικά τον τόπο της γέννησης του κρηταγενή Δία, το κτήριο που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια έκπληξη.

Το δαιδαλώδες συγκρότημα της Ζωμίνθου, πολυώροφο, κοσμείται με τοιχογραφίες εξαιρετικής ποιότητας με γαλάζιο, κόκκινο, πορτοκαλί χρώμα που διατηρούνται θαυμάσια, κάποιες από τις οποίες έχουν δυτικά μοτίβα ή πουλιά. Ήταν τόπος κατοικίας των γόνων της δυναστείας της Κνωσού

Σε μια ακόμα δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο η δρ. Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, συνεχίζει με πείσμα την ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στη Ζώμινθο, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, 7 χλμ. δυτικά των Ανωγείων.

Τηρώντας τα πολύ αυστηρά μέτρα που ορίζουν οι διαδικασίες λόγω της πανδημίας, με ολόκληρη ομάδα που αποτελείτε από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Κοκκινάκο, ειδικούς επιστήμονες, συντηρητές και εργάτες, καθημερινά και μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα ανασκάπτεται  το μεγαλειώδες μινωικό κτήριο της Ζωμίνθου.

Είδη στο χώρο πραγματοποίησε επίσκεψη η επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει αναλάβει την σύνταξη του φακέλου ώστε να ενταχθεί η Ζώμινθος, μαζί με άλλα μινωικά ανάκτορα,  στον αντίστοιχο  κατάλογο της UNESCO.

Παράλληλα είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου “Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Ζωμίνθου Δήμου Ανωγείων Π.Ε. Ρεθύμνου” που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» του Ε.Π. «Κρήτη, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) UNESCO συνολικού Προϋπολογισμού έργου 400.120,00€

Ζώμινθος (Ζόμινθος ή Ζόμιθος), είναι οροπέδιο στους πρόποδες του Ψηλορείτη (Ιδαίον Όρος) της Κρήτης. Βρίσκεται δυτικά του χωριού Ανώγεια, στη διαδρομή από την Κνωσσό προς το Ιδαίον Άντρον, την ιερή σπηλιά κοντά στην κορυφή της Νίδας.

Το σημείο που χτίστηκε είναι στρατηγικό. Στη μέση της απόστασης, μεταξύ του ανακτόρου της Κνωσού και του Ιδαίου Άντρου. Ήταν ένα σημαντικό οικονομικό, θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο. Η πρόσβαση προς τη βόρεια είσοδο του ανακτόρου γινόταν με ράμπα, ήδη από τα παλαιοανακτορικά χρόνια (περί το 1.900 π.Χ.), που κατέληγε σε ισχυρό αναλημματικό τοίχο. Στην περίοδο των νέων ανακτόρων (1.700-1.600 π.Χ.) η ράμπα επιστρώθηκε δύο φορές με πλάκες.

Το διώροφο, ίσως τριώροφο Κεντρικό Κτίριο είχε χρήση, τουλάχιστον από το 2.000 π.Χ. Σε παλαιότερες ανασκαφικές περιόδους είχε διαπιστωθεί ότι από το 1.700 π.Χ. ξεκίνησε η επέκτασή του, ολόγυρα. Φέτος, βρέθηκαν προκτίσματα, τα οποία έγιναν μετά την τελευταία καταστροφή.

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
30/11/2022
«Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτόν τον κόσμο»
04/10/2022
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
30/09/2022
ΣΥΜΒΑΣΗ για την υλοποίηση του ΕΡΓΟΥ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟΥ»
26/09/2022
Συμμετοχή Δημάρχου Ανωγείων στο 10ο Συνέδριο του ΕΜΠ & ΜΚΔΕ…
20/09/2022
Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ.…
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου