12.07.2024 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016 για την ανάθεση του έργου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 03.07.2024 - Συνάντηση Εργασίας στις 17-7-2024 για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Aνωγείων 27.06.2024 - Συνάντηση στα Ανώγεια με θέμα: Λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Στήριξης και Ανάπτυξης της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 27.06.2024 - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 18.06.2024 - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ” 18.06.2024 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΛΑΪΚΟ” 18.06.2024 - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 05.06.2024 - ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ 1/2024 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
20 Ιουλίου 2024
26.77 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΜη κατηγοριοποιημένο
“Σύσταση υποεπιτροπής της Βουλής για τις Ορεινές Περιοχές και τους Ορεινούς Δήμους “

Έγινε το ένα βήμα για τη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη πολιτικών και στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που χρονίζουν και αφορούν τους ορεινούς δήμους και περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με το φύλλο 22 της εφημερίδας της Κυβέρνησης – 12 Φεβρουαρίου 2024 – στο Άρθρο 3 αναφέρεται πως “…στη σύσταση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών συνιστώνται δυο υποεπιτροπές, ως εξής: α. υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών. β. υποεπιτροπή ορεινών περιοχών. Κάθε υποεπιτροπή αποτελείται από το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των Βουλευτών της επιτροπής”.
Πρόκειται για τη δυνατότητα που δίδεται εφ΄ εξής στους Έλληνες Βουλευτές, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός ορισμός των Ορεινών περιοχών και Δήμων της Ελλάδας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης, για την υποστήριξη των αναπτυξιακών διαδικασιών και τη διασφάλιση διαφάνειας στη διαχείρισή τους, όπως για παράδειγμα το “ορεινό ταμείο”.
Μέσω της υποεπιτροπής της Βουλής για τις Ορεινές Περιοχές και τους Ορεινούς Δήμους, υπάρχει επίσης η δυνατότητα να καθοριστούν οι εποπτικές αρχές και τα αρμόδια όργανα που θα υποστηρίξουν και θα εποπτεύσουν όλες τις πολιτικές για τις ορεινές περιοχές και δήμους.

Ζητούμενο κατά το παρελθόν ήταν, να υπάρχει εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τις περιοχές τους. Με τη σύσταση της υποεπιτροπής θεραπεύεται αυτή η αξίωση, η οποία θα βοηθήσει μεταξύ άλλων στην καταγραφή όλων των προβλημάτων των ορεινών περιοχών.
Παράλληλα θα ενισχυθούν οι προτάσεις και κάθε τεκμηρίωση, για λύσεις που θα αφορούν σε προβλήματα ζωτικής σημασίας για τους ορεινούς δήμους και περιοχές όπως η δημογραφική συρρίκνωση, η ενεργειακή φτώχεια, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ανωγείων και πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΕ για τους ορεινούς δήμους και περιοχές, επισήμανε πως: “Ήρθε η στιγμή να πρωταγωνιστήσουν οι ορεινές περιοχές στο ενδιαφέρον της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής, με την αναγνώριση ευκαιριών και πλεονεκτημάτων που τις διακρίνουν, όπως ο περιβαλλοντικός πλούτος, οι πολιτισμικές τους δυνατότητες και ο σημαντικός τους ρόλος και αποτύπωμα σχετικά με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων”.
Παράλληλα ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης τόνισε πως: “Η Σύσταση της υποεπιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οι Βουλευτές, ενισχύει την επίσημη πολιτεία, στη δρομολόγηση όλων των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων οι οποίες υπαγορεύονται από το σύνολο των δυνατοτήτων των ορεινών κοινωνιών, οι οποίες δεν πρέπει να αποκλειστούν ούτε από την ψηφιακή εποχή, μήτε από τεχνολογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην τροχοδρόμηση τους προς το μέλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους ακρίτες των Ορέων, στους κατοίκους που δεν εγκαταλείπουν τα μετερίζια με σημαντικό ανθρωπογενές κεφάλαιο και ιστορία, να λειτουργήσουμε όπως και άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν διαμορφώσει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τις ορεινές περιοχές”.

Σχετικά Έγγραφα

Περισσότερα σε Μη κατηγοριοποιημένο
06/03/2024
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 15/3/2024 ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΗΦΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
29/12/2023
Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση για την εκλογή των μελών του…
20/11/2023
Εγκριτική απόφαση του ΕΣΣΕΚ
06/12/2022
5-12-2022 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ της πράξης: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ…
27/02/2022
Συνάντηση με θέμα την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των περιοχών Natura 2000
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου