02.06.2023 - Αιτήσεις  για προσωπικό βοηθό Ατόμων με Αναπηρία 25.05.2023 - 19 δομές κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα 25.05.2023 - Βαρόμετρο Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας 18.05.2023 - Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/5/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00 μ.μ. ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΟ ΣΤΕΡΓΙΟ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, ΣΠΑΡΤΑΘΛΗΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΣΥ 02.05.2023 - Δράση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης από το Χαμόγελο του Παιδιού στα σχολεία του Δήμου Ανωγείων 27-30/03/2023 02.05.2023 - Νέα μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ανωγείων κα Νίκη Χαιρέτη, η οποία θα αναλάβει την επαναλειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) 02.05.2023 - Σύμβαση 599.873 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την εκπόνηση της μελέτης «Βελτίωση της Π.Ε.Ο. σε μήκος 4,4 χιλιομέτρων από θέση Αρόλιθος έως συμβολή με τον οδικό άξονα Ηράκλειο-Ανώγεια» 01.05.2023 - ∆ωρεάν Προληπτικές Ορθοπεδικές Εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον ∆ήµο Ανωγείων 08-11 Μαΐου 2023
5 Ιουνίου 2023
17.79 oC
Καλωσήρθατε στην ενότητα των Δημοτών
ΑρχικήΔελτία Τύπου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ – ΗΡΩΔΕΙΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 – ΚΡΗΤΗ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΚΡΗΤΗ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΗ,  ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ,  ΗΡΩΔΕΙΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ μαζί του ο ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, η  ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ και ο ιστορικός O ΟΜΙΛΟΣ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

 πιάνο, μουσική διεύθυνση ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μια μαγική μουσική παράσταση θα έχει  την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Τέταρτη, 13 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο. Μια παράσταση εμπνευσμένη από την  «Κρήτη την Παντοδύναμη … θα μας ταξιδέψει   από τα βάθη  του χρόνου ως το σήμερα». Τα ηνία θα κρατήσει ο Βασίλης Σκουλάς, ο Πατριάρχης της κρητικής μουσικής, μια ιδιαίτερη μορφή και κορυφαία μουσική φυσιογνωμία, καλλιτέχνης  σύμβολο. Ο Βασίλης Σκουλάς από τα Ανώγεια της Κρήτης, αυθεντικό μέγεθος σαν τον βράχο του Ψηλορείτη, σεμνός και λαοφιλής, θα ενώσει το νήμα από το ιστορικό Ριζίτικο τραγούδι ως την κρητική μελοποιία του σήμερα.

Δίπλα στον Βασίλη Σκουλά θα σταθεί ο Μίλτος Πασχαλίδης, ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης της νέας γενιάς, ερμηνευτής και τραγουδοποιός που συνδέεται βιωματικά και καλλιτεχνικά με την Κρήτη. Θα μας τραγουδήσει τραγούδια σε ντουέτο με τον Βασίλη Σκουλά  όπως  «το Καπηλιό» του Δ. Αποστολάκη , « Τα Άγρια Πουλιά» σε στίχους Κ. Φασούλα, « Όσο βαρούν τα σίδερα» του Σ. Φουσταλιέρη  πολλά τραγούδια, ιδιαίτερα αγαπημένα, εμπνευσμένα από την παράδοση της Κρήτης και σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το Ηρώδειο περιμένουμε να σειστεί με την συμμετοχή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης. Ο ιστορικός όμιλος μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακές εμφανίσεις, μεταφέρει τη δύναμη της Κρήτης, τη λεβεντιά και τους ατσάλινους ρυθμούς, από το Ρέθυμνο ορμώμενος, αναμένεται να κλέψει την παράσταση.

Ο ιστορικός  Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, θεματοφύλακας της παράδοσης και  των αυθεντικών χορών της Κρήτης, ο οποίος έχει ιδρυθεί με παραγγελία από τον αείμνηστο Κρητικό πολιτικό Παύλο Ι. Βαρδινογιάννη, για να τον συνοδεύει  στα ταξίδια του εντός και εκτός Ελλάδας και να παρουσιάζει τον Κρητικό Πολιτισμό. Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, δίνει το παρών σε κορυφαίες εκδηλώσεις και γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρουσία έκπληξη η ηθοποιός και πρέσβειρα πολιτισμού της Κρήτης  Μαρία Τζομπανάκη, η  λαμπερή, αυθεντική Κρητικιά, ίσως δεν είναι γνωστό ότι από παιδί έψελνε  «στο δεξί  ψαλτήρι  της εκκλησίας  του Αγίου Νικολάου  Σπλατζιάς  στην  πόλη των  Χανίων όπου μεγάλωσε.   Στην παράσταση την περιμένουμε να ψάλει βυζαντινούς ύμνους, και στην συνέχεια το ριζίτικο « Το αγρίμι στέκει στο τσουγκρί», «το Άχι μου να σου γένει» παραδοσιακό κρητικό και την αναμένουμε σε ντουέτο με τον Βασίλη Σκουλά στο τραγούδι «Τούτο τον μήνα». Επιπλέον η Μαρία  Τζομπανάκη θα ερμηνεύσει κείμενα Κρητικών συγγραφέων.

Την έμπνευση και τον σχεδιασμό της συναυλίας  έχει η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστή για την αφοσίωση στο έργο του επί 25 χρονιά, η οποία θα παρουσιάσει σε μουσικό διάλογο ριζίτικα και παραδοσιακά τραγούδια με πασίγνωστα και πολυαγαπημένα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα Κρητικού συνθέτη. Αυτό το στιγμιότυπο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες ενώνουν τη δύναμη τους κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης για να μας μεταφέρουν στον μαγικό πολιτισμό της Κρήτης και σύγχρονων αγαπημένων τραγουδιών εμπνευσμένα από κρητικά  μοτίβα και ρυθμούς. Μαύρα στιβάνια (κρητικές μπότες) θα αντηχήσουν στο σανίδι της σκηνής του Ηρωδείου με μια έναρξη μυσταγωγική και αρχέγονη.

Μια  μουσική διαδρομή με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης και την αποτύπωση της στο σήμερα  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  13 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο

Με αρχή το Ριζίτικο τραγούδι, μνημείο της Κρητικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια, στα Λευκά ‘Όρη και τον Ψηλορείτη, η συναυλία παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων – τραγουδιών και χορών – που θα ενώσει τον χρόνο και τις πηγές της μουσικής ελληνικότητας με το παρών της ελληνικής μουσικής. 

Η συναυλία θα μας ταξιδέψει μέσα από μουσικές σύγχρονων συνθετών φτάνοντας στο  μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και την πνευματική κληρονομιά της Κρήτης.

Είναι άλλωστε ιστορικά τεκμηριωμένη η σύνδεση της βυζαντινής μελοποιίας με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, δεδομένου ότι η μεγαλόνησος βρέθηκε υπό βυζαντινή εξουσία για πολλούς αιώνες κατά τον Μεσαίωνα. Επιπλέον υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο χριστιανισμού και καλλιέργειας της βυζαντινής ψαλμωδίας η οποία τροφοδότησε την παραδοσιακή μουσική, ειδικά το ριζίτικο τραγούδι.     . 

Η συναυλία λόγω της θεματικής και του σκοπού της τελεί υπό την αιγίδα των:

 • Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
 • Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
 • Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
 • Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών
 • Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
 • Περιφέρειας Κρήτης
 • Περιφέρειάς Αττικής
 • Δήμου Αθηναίων
 • Δήμου Ανωγείων 
 • Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
 • Της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης  Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού HeSCoS the Hellenic department of ISCoS, International Spinal Cord Society

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Μια εκδήλωση με σημαντικό κοινωνικό μήνυμα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για  την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού. Στόχος του Συλλόγου είναι να βρεθούν οι πόροι για μία καμπάνια εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ και στα λύκεια της χώρας για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, την κύρια αιτία κακώσεων του νωτιαίου μυελού. Οι στατιστικές στη χώρα μας δηλώνουν ότι ετησίως 180 άτομα παθαίνουν κάκωση νωτιαίου μυελού μετά από τροχαίο ατύχημα. Και δυστυχώς στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί που είναι υπερδιπλάσιοι.

Επειδή τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα την αξία της αρτιμέλειας – γιατί βιώνουν τη ζωή χωρίς αυτήν – για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους μας και κυρίως τη νεολαία ξεκινούν την καμπάνια με τίτλο «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ» με στόχο την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ‘Ωρα έναρξης 8:30 μ.μ.,  Προπώληση εισιτηρίων viva.gr και σε όλα τα καταστήματα Wind

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

YouTube Spot: https://www.youtube.com/watch?v=nBhjBJ_g7PM

 

Περισσότερα σε Δελτία Τύπου
18/05/2023
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/5/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 7:00 μ.μ.…
02/05/2023
Δράση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης από το Χαμόγελο του Παιδιού στα…
02/05/2023
Νέα μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Ανωγείων κα Νίκη Χαιρέτη, η…
02/05/2023
Σύμβαση 599.873 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης για την εκπόνηση…
10/04/2023
Αντιπυρική προστασία αρχαιολογικών χώρων
Δείτε Περισσότερα
Υπηρεσίες Δήμου